Gezondheidsbegeleider Greet Vermaelen had aanvankelijk geen publicatieplannen voor haar schrijfdebuut Engelen & demonen. © Joren De Weerdt

Gezondheidsbegeleider Greet Vermaelen (70) stelt levensvisie te boek: “Elke crisis draagt levensles in zich”

Heist-op-den-Berg -

Gezondheidsbegeleider Greet Vermaelen (70) uit Heist-op-den-Berg heeft haar eerste boek uit. In haar debuut Engelen & demonen doet ze zowel haar levensverhaal als haar levensvisie uit de doeken en belicht ze enkele concrete casussen waarmee ze doorheen de jaren in haar praktijk werd geconfronteerd. Ook haar proefschrift als gezinswetenschapper voegde ze toe aan het geheel.

Kristof Van Rompaey

Met haar praktijk 4-Balance in de Meyelmansstrraat is Greet Vermaelen al jaren actief als gezondheidsbegeleider. “Ik begon met een studie klassieke homeopathie”, legt ze uit. “Als gezondheidsbegeleider benader ik klachten altijd holotropisch of holistisch. Met andere woorden: in zijn totaliteit, want mensen zijn een ecosysteem. Zo kwamen er naast mensen met fysieke klachten ook meer cliënten met psychische en emotionele klachten bij, waaronder rond actuele thema’s als burn-out en stress.”

Vorig jaar werd Vermaelen getroffen door een ernstige ziekte. In eerste instantie wilde ze haar verhaal neerschrijven als een soort van nalatenschap voor haar kleinkinderen, zonder publicatieplannen. “Terwijl ik eraan bezig was, groeide het idee om het toch te publiceren”, legt ze uit. “Er komen bepaalde anekdotes of situaties uit de praktijk in aan bod, waardoor een aantal mensen heel geïnteresseerd was om het boek te lezen. Dat was uiteindelijk de aanleiding om het toch uit te brengen voor een ruimer publiek.”

Overlever

In het boek begint Vermaelen met haar levensverhaal. “Van daaruit gaat het stelselmatig over naar wie ik nu ben, wat ik doe en hoe ik in het leven sta”, zegt ze. “Ik ben nu 70 jaar en heb dus al een heel mensenleven achter de rug. Ik denk niet dat dit op zich heel veel verschilt van de meeste mensen, maar ik was wel een overlever. Het abnormale was in feite min of meer normaal geworden. Mijn doel is om mensen wat kracht en hoop te geven met mijn verhaal, tenminste diegenen die er open voor staan. Zo wil ik een licht voor hen proberen te zijn.”

De titel van het boek valt niet letterlijk te nemen. “Hij slaat op de polariteit tussen de twee grote energieën in dit leven: angst en liefde”, zegt de schrijfster. © Joren De Weerdt

De schrijfster verwerkt in het boek ook enkele mystieke ervaringen die ze al vanaf jonge leeftijd beleefde. “Maar de titel Engelen & demonen valt zeker niet letterlijk te nemen”, benadrukt ze. “Hij slaat op de polariteit tussen de twee grote energieën in dit leven: angst en liefde. Allebei kunnen ze vele verschillende jasjes dragen. Intussen weet ik dat ze samenhoren als yin en yang en dat het een kwestie is om met die angst te leren omgaan. Uiteindelijk is elke ervaring verrijkend en een meerwaarde. Veel hangt af van de houding die je zelf aanneemt tegenover bepaalde situaties.”

Andere weg

Vermaelen had aanvankelijk geen verdere schrijfplannen. “Ik heb haast gebeden om mijn missie te mogen afmaken, zodat ik wist dat mijn leven hier niet voor niets is geweest”, zegt ze. “Nooit had ik aan een tweede boek gedacht, maar er zijn blijkbaar toch verborgen krachten die meewerken, hoe vreemd dat ook mag klinken. Ik heb er een enorm vertrouwen geleerd in het leven te laten ontluiken en te zien wat er op mijn pad komt. Zo werd ik enkele weken geleden ’s nachts wakker met een titel en ondertitel in mijn hoofd. Zopas ben ik er echt aan beginnen te schrijven. Misschien dat ik het nog afmaak als ik de tijd krijg.”

Intussen denkt Vermaelen ook nog niet aan stoppen met haar praktijk. “Het is wie ik ben. Ik haal er enorm veel energie uit”, zegt ze. “Ik wil mensen de kracht in zichzelf leren ontdekken en wil hen meegeven dat elke crisis een levensles in zich meedraagt. Mensen die er niet uit leren, raken op den duur natuurlijk gefrustreerd, ontgoocheld en ongelukkig. Maar er is een andere weg die een meerwaarde kan zijn in je leven. Dat is eigenlijk mijn boodschap.”

De Heistse uitgeverij Stokstaart bracht Engelen & demonen uit. Een exemplaar kost 25 euro. Bestellen kan online of in de boekhandel.

www.greetvermaelen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners