Het Mechels Broek. © Sven Van Haezendonck

Aankoop van Waterbon steunt waterprojecten in Burundi en wetlands in Mechels Broek

Mechelen -

De Belgische ngo Join For Water lanceert de Waterbon. Wie zo’n bon aankoopt, bijvoorbeeld als geschenk voor tijdens de kerstperiode, steunt daarmee projecten in binnen- en buitenland. Zo gaat een deel van de opbrengst naar een waterproject in Burundi, maar ook naar het aanleggen van wetlands in de Mechelse natuur.

Stijn Van de Sande

“Komt er binnenkort nog water uit de kraan? Het is een vraag die we ons steeds nadrukkelijker moeten stellen”, zegt Dries Moorthamers van Join For Water. “We moeten ons daarom veel bewuster zijn van ons waterverbruik en de watervoorraden overal ter wereld beschermen. Voor iemand die begaan is met het milieu en de planeet, is er dan ook geen beter, origineler en duurzamer cadeau dan de Waterbon. Daarmee steun je verschillende projecten.”

Join For Water is actief in negen landen, maar de opbrengst van de Waterbon gaat naar een project in het Afrikaanse land Burundi, dat sterk te lijden heeft onder de klimaatverandering. Lange periodes van droogte worden er afgewisseld met extreme stortbuien. Die zorgen voor overstromingen waarbij de vruchtbare grond wordt weggespoeld. “Door er bomen en struiken aan te planten, worden de grondwaterlagen aangevuld. We beschermen er ook bron- en infiltratiegebieden. Zo garanderen we het drinkwater van 33.000 mensen”, klinkt het.

Mechels Broek

Maar de ngo is niet alleen actief in het buitenland. Met de opbrengst van de Waterbon worden ook projecten dichter bij huis gesteund. Zo zal Join For Water samen met Natuurpunt investeren in de bescherming van wetlands, waaronder in Mechelen. Dat zijn natte natuurgebieden die water opnemen en weer loslaten. Ze zorgen voor een veilig overstromingsgebied en een buffer in droge periodes. In de Dijlestad is Natuurpunt al actief bezig met het herstellen van de wetlands in het Mechels Broek.

De Waterbon is nog tot en met 20 december te koop via de website.

www.waterbon.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners