Alain Goetz.  ©  Reuters

Antwerpse zakenman op Europese sanctielijst door illegale goudhandel in Congo

De Europese Unie heeft donderdag de Belgische zakenman Alain Goetz op haar sanctielijst gezet. Goetz wordt ervan beschuldigd geprofiteerd te hebben van de illegale goudhandel in het woelige oosten van de Democratische Republiek Congo.

blg, kg

De in Antwerpen geboren Goetz was de directeur en is nog steeds de uiteindelijke begunstigde van African Gold Refinery in Oeganda. “Sinds 2016 heeft African Gold Refinery illegaal goud ontvangen, betaald, geraffineerd en verhandeld dat afkomstig is uit mijnen in de Democratische Republiek Congo die gecontroleerd worden door gewapende groepen”, luidt het in het officiële publicatieblad van de EU.

Zo “buit Goetz het gewapend conflict, de instabiliteit en onveiligheid in de Democratische Republiek Congo uit door de illegale exploitatie en handel van natuurlijke bronnen”. Ook vijf leden van verscheidene Congolese gewapende groepen, een militair en de vroegere Congolese minister Justin Bitakwira zijn donderdag toegevoegd aan de sanctielijst die de EU in 2016 in het leven heeft geroepen om verantwoordelijken voor de mensenrechtenschendingen en het geweld en de instabiliteit te bestraffen.

De lijst telt nu 17 individuen. Ze mogen niet langer naar de EU reizen en hun activa op Europees grondgebied worden geblokkeerd. De maatregelen gelden tot 12 december 2023, maar kunnen verlengd worden.

In 2020 werden Goetz en zijn broer door de correctionele rechtbank in Antwerpen schuldig bevonden aan witwas en fraude, gelinkt aan de handel in goud in Antwerpen. De broers kregen tot achttien maanden cel en moesten ook forse boetes betalen. Die veroordeling had niets te maken met de activiteiten van Goetz in Afrika.

LEES OOK. VS leggen Antwerpse goudhandelaar Alain Goetz zware sancties op omdat hij gewapende groepen in Congo zou hebben gesteund

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER