©  BELGA

ASSISEN. Jury beslist dat slachtoffer dodelijke steekpartij op café heeft uitgelokt

Antwerpen -

Een Antwerpse assisenjury heeft Bryan Reyes Del Rosario (29) donderdag na 3,5 uur beraadslaging niet schuldig bevonden aan moord, maar wel aan opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachtheid die ongewild de dood van Joël Ozuna (45) tot gevolg hadden. De jury meende bovendien dat het slachtoffer de feiten had uitgelokt.

blg

LEES OOK. ASSISEN. Caféruzie met honkbalknuppel en vouwmes ontaardt in dodelijke steekpartij

Het feit dat de intentie tot doden is weggevallen en ook de uitlokking werd aanvaard, betekent dat Bryan vrijdag een veel lichtere straf riskeert, dan wanneer hij schuldig was bevonden aan moord. Op moord staat de levenslange opsluiting. Op uitgelokte slagen met voorbedachtheid die ongewild de dood tot gevolg hadden, staat maximum twee jaar. En Bryan zit al bijna 2,5 jaar in voorhechtenis.

Honkbalknuppel

De beschuldigde was in de nacht van 6 juli 2020 tussengekomen in een gevecht tussen Joël en Ezequiel S.V., die ook wel ‘Bebo’ wordt genoemd. Joël had Bebo met een honkbalknuppel aangevallen, na een ruzie over een vrouw. Bryan besloot om tussenbeide te komen. Hij had een mes genomen, Joël op de grond geduwd en hem neergestoken.

Uit de getuigenis van de wetsdokter bleek dat het slachtoffer steekwonden opliep in zijn rechterflank, borstkas en linkeronderbeen, alsook een snijwonde in zijn linkervoorarm. De steek in de borst had het hartzakje en de rechterhartkamer geraakt en werd hem fataal. Bryan bekende dat hij het slachtoffer in de arm had gesneden, maar ontkende de dodelijke messteek. De verdediging had Bebo als mogelijke dader naar voren geschoven, maar de jury volgde daar niet in. Alleen Bryan was verantwoordelijk voor de verwondingen van Joël.

Uitgelokt

De jury geloofde echter niet dat de beschuldigde de intentie had om het slachtoffer te doden. “De fatale steek had een beperkte diepte en het hart werd eerder accidenteel doorstoken”, klonk het in de motivering. De jury was wel van mening dat hij met voorbedachten rade had gehandeld. “Hij besloot om zich te mengen in het gevecht tussen Joël en Bebo. De beschuldigde verplaatste het mes van zijn tas naar zijn broekzak en nam dan de weloverwogen beslissing om het te nemen, te openen en te steken”, motiveerde de jury.

De jury oordeelde tot slot dat Joël de feiten had uitgelokt. “De vechtpartij is begonnen toen het slachtoffer met de honkbalknuppel op Bebo begon te slaan. Bryan kwam tussenbeide, waarna het slachtoffer ook naar hem agressief werd. Hij reageerde door het slachtoffer op de grond te duwen en neer te steken, zonder de bedoeling om te doden. Een normaal persoon had onder die stressvolle omstandigheden dezelfde reactie kunnen hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen