Tine Hermans maakte 296 foto’s van dieren en planten. © ram

Tine Hermans wint fotowedstrijd met dieren en planten in boerderijomgeving : “We moeten de polarisatie tussen landbouw en natuur terugdringen”

Merksplas, Turnhout -

Met het fotograferen van 296 verschillende dieren en planten heeft Tine Hermans uit Merksplas de eerste plaats van ‘Wat schuilt er in mijn boerenland?’ behaald. De wedstrijd was een samenwerking tussen Natuurpunt en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Als lokale ambassadeur wil Tine meer verbinding creëren tussen de landbouwsector en natuurverenigingen.

Ronny van den Ackerveken

De deelnemers aan de fotowedstrijd moesten de gefotografeerde dieren en planten via de app Obsidentify in kaart brengen. “Ik ben opgegroeid in een landbouwersgezin in Merksplas niet ver van het Turnhoutse Vennengebied”, vertelt Tine Hermans (50). “Mijn broer heeft het bedrijf overgenomen. Door op te groeien in een groene omgeving is de verbinding tussen natuur en landbouw voor mij vanzelfsprekend. De meeste foto’s die ik heb geselecteerd voor ‘Wat schuilt er in mijn boerenland?’ zien genomen tussen het landbouwbedrijf van mijn broer en het Turnhoutse Vennengebied. De bermen, bomen en struiken heb ik grondig geobserveerd. Er zitten ook foto’s bij uit mijn eigen tuin, zoals die van een muntvlinder. Omdat vogels en zoogdieren moeilijk te fotograferen zijn met een gsm heb ik daarvoor een fototoestel gebruikt.”

Een haas nabij het Turnhoutse Vennengebied. © Tine Hermans

“In het domein van het Zwart Water heb ik een zeldzame blauwe gentiaan op de foto kunnen zetten. Op de beelden van een tijgerspin, een kolonie nijlganzen en hazen ben ik ook trots. Door de wedstrijd ben ik er achter gekomen dat je zelfs mossen op een tak kunt identificeren of een vervorming op een blad. Een foto van een plant met daarop een insect had het voordeel dat je die dubbel kunt gebruiken. Mijn grootste concurrent was iemand uit Luxemburg. Op het einde heb ik mijn strategie aangepast. In plaats van de foto’s meteen in te voeren, heb ik gewacht tot de laatste dag. Zo was mijn voorsprong groot genoeg en kon hij me niet meer voorbij steken”, legt Tine Hermans uit.

Tijgerspin. © Tine Hermans

Sollicitatie

Voor haar inspanningen kreeg Tine als beloning een verrekijker. Ze hoopt dat het daar niet bij blijft. “Ik heb onrechtstreeks gesolliciteerd bij het overkoepelende project ‘Boer zoekt natuur, natuur zoekt boer’ van ABS en Natuurpunt. Het zou mooi zijn als de polarisatie die er nu is tussen landbouw en natuur kan teruggedrongen worden en beide partijen tot verbinding komen. Graag wil ik een oproep doen aan alle betrokken gemeenten, landbouwers en natuurverenigingen rond het Turnhoutse Vennengebied om vanuit de basis initiatief te nemen en niet te wachten op een beslissing die vanuit Brussel komt. Ook de lokale politiek heeft een verantwoordelijkheid. Ik heb tijdens het nemen van mijn foto’s gemerkt dat de meeste vogels en dieren te vinden zijn op de frisgroene velden waar klaver groeit. Rond een boerderij is veel leven te vinden omdat er ook veel voedsel aanwezig is voor heel wat diersoorten”, aldus Tine.

Roodborsttapuit. © Tine Hermans

Een zeldzame gentiaan nabij het Zwart Water. © Tine Hermans

Een vlinder op een wilgenroosje. © Tine Hermans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Natuur Kempen