Meer dan duizend studenten gingen in Turnhout in gesprek met een zestigtal zorginstellingen.  © BERT DE DEKEN

Jobbeurs lokt meer dan duizend studenten: “Wij blijven vechten voor de zorgsector”

Turnhout -

Hogeschool Thomas More organiseerde donderdag een jobbeurs in Turnhout. Meer dan duizend studenten Zorg en Welzijn werden er warm gemaakt om hun eerste stappen naar een baan te zetten. “De opkomst van de studenten geeft ons hoop.”

Noreen Muhammad

In de Turnhoutse campus van Thomas More schuiven de studenten aan bij de infostandjes van verschillende zorginstellingen. Meer dan zestig deelnemende bedrijven uit de provincie Antwerpen willen zich tonen aan de studenten.

“Wij zijn hier omdat we ons op een alternatieve manier willen voorstellen aan jonge mensen”, steekt Indara Robyns van het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel van wal. “We willen niet afwachten tot de afgestudeerden spontaan bij ons komen solliciteren. Er komt een pensioengolf op ons af. Het is belangrijk dat we voldoende mensen blijven aanspreken en aanwerven. De psychiatrie is een boeiende sector en interessante werkgever. We hebben al veel studenten over de vloer gekregen. Stiekem denk ik dat het komt omdat we toffe kofiebekers en lekkere pepermuntjes uitdelen.”

Indara Robyns (UPC Duffel): “Wij zijn hier vandaag omdat we ons op een alternatieve manier willen voorstellen.” © BERT DE DEKEN

Schrijnend

Pulse Healthcare Staffing uit Edegem is een dienstverlenend bedrijf dat personeel zoekt voor zorginstellingen. Ze krijgen momenteel veel aanvragen door het grote personeelstekort. Ine Boonen is op zoek naar een specifiek profiel. “We zoeken naar gemotiveerde verpleegkundigen die we aan onze klanten kunnen voorstellen. Het is heel leuk om te zien dat er zo veel studenten gemotiveerd zijn. We blijven vechten voor onze sector. Ik ben van opleiding zelf ook verpleegkundige en zal vandaag met een positief gevoel naar huis gaan.”

EGHT Care zet zich in op projectverpleging. Shana Heldoorn vindt dat de zorgsector veel te bieden heeft. “We doen er alles aan om onze mensen in de zorg te coachen. Gewoon jezelf zijn en van daaruit je talenten benutten, dat is onze missie. Studenten die afstuderen zitten vaak met veel vragen. Het is belangrijk dat ze voldoende begeleiding krijgen wanneer ze hun eerste professionele stappen zetten.”

Shana Heldoorn (rechts): “Gewoon jezelf zijn en van daaruit je talenten ten volle benutten, dat is onze missie” ©  Bert De Deken

Studente Kaitlin Palla zit in haar laatste jaar verpleegkunde aan Thomas More Mechelen. “Ik zit met een dubbel gevoel omdat ik bijna ga afstuderen. We hebben onze opleiding in volle coronaperiode gedaan. Dat heeft me geholpen om flexibel te zijn, maar ideaal was het niet altijd. Ik ben op zoek naar een ziekenhuis dat mij een job kan bieden binnen de intensieve zorg. Ik heb me geïnformeerd bij verschillende mogelijke werkgevers zodat mijn zoektocht gemakkelijker wordt.”

Studente verpleegkundige Kaitlin Palla: “Ik ben op zoek naar een ziekenhuis dat mij een job binnen de intensieve zorg kan bieden.” © BERT DE DEKEN

Anoek Ghys werkt bij revalidatieziekenhuis RevArte in Edegem en vindt dat er een goede opkomst is op de jobbeurs. “Het is fijn om zo veel studenten te spreken. Ik kijk ernaar uit om studenten te verwelkomen binnen onze sector. De revalidatiesector is niet bij iedereen even bekend. Er is nu meer interesse en dat is positief.”

MPI Oosterlo werd in 2021 genomineerd als Zorgwerkgever van het Jaar door Zorg Magazine. Annemie Meel van MPI Oosterlo vertelt dat de toestanden binnen haar niche niet altijd even rooskleurig zijn. “Ik werk al bijna veertig jaar met jongeren, kinderen en volwassenen met verschillende zorgnoden. Er is jammer genoeg geen positieve evolutie. In het begin van mijn carrière vielen bepalen jongeren ook al uit de boot. Vandaag zijn er nog steeds lange wachtlijsten. We kampen met een personeelstekort en dat we willen we wegwerken door aanwezig te zijn op deze jobbeurs. Studenten die stage lopen bij ons vinden dat er een warme sfeer hangt. Dat is ook de reden waarom ik aan mijn job blijf plakken. Er valt ook heus wat positiefs te vertellen.”

Annemie Meel (MPI Oosterlo): “We kampen met een personeelstekort en dat we willen we wegwerken door aanwezig te zijn op deze jobbeurs.” © BERT DE DEKEN

Voldoening

Kathleen Ducheyne, Boukje Van Kemenade en Tasja Van Boxel zijn laatstejaarsstudenten orthopedagogie. Ze gaan met veel voldoening naar huis. “Deze dag was heel interessant en we hebben kunnen kennismaken met heel veel mogelijkheden binnen het werkveld. Het is nog moeilijk om een keuze te maken. Onze interesses liggen vooral bij psychiatrie, bijzondere jeugdzorg en gehandicaptenzorg. Iedereen heeft zijn/haar eigen interesses. Mensen beseffen vaak niet dat de zorgsector veel te bieden heeft. Dat is positief, maar het geeft wel wat keuzestress. We hebben in het kader van onze opleiding stages gelopen en de liefde die we van patiënten kregen, deed ons hart smelten. Dat trekt ons aan in het beroep.”

Anoek Ghys (RevArte): “De revalidatiesector is niet bij iedereen even bekend. Er is nu meer interesse en dat is positief.”© BERT DE DEKEN

Ine Boonen (Pulse Healthcare Staffing): “We blijven vechten voor de sector.” © BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners