De Sint-Stefaankerk in Massenhoven. ©  Kevin Verboven

Gemeente krijgt subsidie om herbestemming kerk Massenhoven te onderzoeken

Massenhoven -

Het provinciebestuur trekt in totaal 536.932 euro uit voor de her- en nevenbestemming van drie kerken in onze regio. Het gemeentebestuur van Zandhoven ontvangt 37.000 euro voor een herbestemmingsonderzoek van de Sint-Stefaankerk in Massenhoven.

Met Kerkplus biedt de provincie financiële ondersteuning voor participatietrajecten en herbestemmingsonderzoeken. 250.000 euro gaat ter ondersteuning naar de herbestemming van de Blijde Boodschapkerk in de Turnhoutse Parkwijk. Eenzelfde bedrag gaat naar de nevenbestemming van de Sint-Jozefkerk in Heide-Kalmthout. In Massenhoven gaat het slechts om 37.000 euro, maar de kerk daar is heel wat kleiner dan op de twee andere locaties en bovendien gaat het om kosten voor het studiebureau dat de herbestemming van de Sint-Stefaankerk moet onderzoeken. In Heide-Kalmthout gaat het effectief tot een omvorming van de kerk tot cultureel centrum.

Pastoor Alvi tijdens een viering in de Sint-Stefaankerk. Intussen is hij vertrokken naar de pastorale eenheid Heilige Veronica. ©  Kevin Verboven

“We hadden de bui in Massenhoven al wat zien hangen en hebben daarom tijdig op deze Kerkplus-subsidie ingeschreven”, reageert Zandhovens burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “De voorbije week heeft de parochie zelf gecommuniceerd dat de erediensten eind april 2023 stoppen. Als de kerk wordt ontwijd, moet ze een nieuwe invulling krijgen zodat ze toch benut blijft. Er is geen sprake van dat ze zou worden afgebroken. Ook het oud kerkhof rond de kerk blijft behouden”, benadrukt de burgemeester.

De provincie gewaagt van een dorpspunt, podiumzaal of een gemeenschapsruimte. Maar over dat dorpspunt werd onlangs nog bekendgemaakt dat het in het oud-gemeentehuis van Massenhoven komt. Het multidisciplinaire team Studio Open Kerken start nu een ontwerpend onderzoek in participatie met de parochie en de lokale bevolking.

“Een concertzaal, een turnzaal voor de school: alle wordt bekeken”, zegt Van Hove. “Maar ik denk niet dat er een Aldi of een zwembad zal komen, zoals in sommige andere kerken. Een bibliotheekkerk is ook niet nodig, want we gaan een nieuwe bibliotheek bouwen.”

Misschien is het jammer dat dit geen drietal jaar eerder gebeurde, dan had Chiro Massenhoven geen nieuw jeugdlokaal moeten bouwen maar was het een Chirokerk kunnen worden? “Het gebouw biedt inderdaad wel mogelijkheden. Je kan er ook met verdiepingen werken en het heeft niet zo’n grote erfgoedwaarde. Het studiebureau zal alvast alle haalbare en interessante pistes onderzoeken.”

 kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners