De klus is geklaard: 150 kerstpakken hangen in de kerstboom in De Esdoorn in Hombeek. © Dirk Vertommen

GO! Basisschool De Esdoorn vult 150 schoendozen voor kansarmen: “Een mooi kerstcadeau voor wie het moeilijk heeft”

Hombeek -

GO! Basisschool De Esdoorn in Hombeek (Mechelen) heeft maar liefst 150 schoendozen gevuld als kerstgeschenk voor daklozen en kansarmen. “Wij willen gezinnen die het moeilijk hebben een kerstcadeau geven. Op die manier willen we een hartverwarmende kerstboodschap schenken, waarbij we onze leerlingen bewust willen maken van het feit dat niet alle mensen het even goed hebben als wij”, zegt directeur Gudrun Vranken van De Esdoorn.

Leo De Nijn

De voorbije jaren steunde De Esdoorn-school het Oliviafonds, Mobile School, NGO Flame, SOS Hulpbetoon, Dierenartsen Zonder Grenzen, een schooltje in Oeganda, Rode Neuzen, en ga zo maar door. Daarvoor werden er heel wat activiteiten gepland en werd er een aanzienlijke geldsom bijeen gespaard.

“Dit jaar gooien we het over een andere boeg. We nemen met onze school deel aan de Shoebox-actie van De Samaritanen, een vzw die zich al enkele jaren inzet voor de daklozen in Brussel maar ondertussen is uitgebreid naar andere delen in ons land. Hun motto is ‘omdat iedereen recht heeft op een kerstgeschenk’. Ook in onze regio zijn er nog tal van families die met kansarmoede te maken hebben. Ook al is dit maar een druppel op een hete plaat, we steunen dit project voor 100%”, aldus de leraars en directie van De Esdoorn.

De kinderen van De Esdoorn brengen de pakjes naar de bestelwagen die ze op zijn beurt naar het depot van Foodsavers brengt. © Dirk Vertommen

Wenskaart

“Er zitten allerlei etenswaren, shampoos en tandenborstels in de pakjes. Allemaal zaken die mensen zich niet kunnen veroorloven wanneer je te weinig geld heb. We hebben er ook nog een wenskaart bijgestoken die we hier allemaal zelf gemaakt hebben”, zegt Yatho Huybrechts (10) van het vijfde leerjaar.

“Ik vind dit een heel goede actie, want er zijn altijd mensen die honger hebben. Het heeft mij een goed gevoel gegeven om mee de schoendozen te vullen. Snoepjes zoals chips zijn ook altijd leuk om te krijgen”, vindt Merel Hermans (9) van het vierde leerjaar.

Yatho Huybrechts: “We hebben er zelfgemaakte wenskaartjes in gestoken.” © Dirk Vertommen

In De Esdoorn gaan 450 kinderen naar school. Kinderen en ouders werden opgeroepen om voeding, hygiëneproducten en drank mee te brengen naar school. “Het resultaat was enorm. De kinderen staken een handje toe om alles in de schoendozen te stoppen. Anderen hielden zich bezig met wenskaartjes te tekenen en die mee in de dozen te deponeren. Hartverwarmend om zien”, aldus directeur Vranken.

Inkopen

Een aantal ouders stak ook nog een geldbedrag in een omslag. “Met de centjes zijn de kinderen bij de lokale handelaars in Hombeek wat gaan kopen om de dozen aan te vullen. Zo krijgen ze meer zicht op wat je met een beperkt budget kan kopen. De dozen zijn vervolgens door de kinderen met mooi kerstpapier ingepakt, waarna we ze onder onze kerstboom in de refter hebben gestapeld.”

Merel Hermans: “Het geeft een goed gevoel om de schoendozen te vullen.” © Dirk Vertommen

De 150 ingezamelde dozen zijn donderdagnamiddag door de kinderen in de bestelwagen van Foodsavers geladen om ze naar het depot aan het Rode Kruisplein in Mechelen te brengen. Deze vzw verdeelt de kerstgeschenken in de regio Mechelen onder de mensen die het nodig hebben. Op deze manier kunnen kansarmen ook genieten van een warme kerst. Daar zijn wij, maar ook alle kinderen in onze school, heel gelukkig mee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen