Met zijn allen op de beweegbank voor een optimale gezondheid./  © Marc Peeters

Steeds meer aandacht voor gezondheid: “Bewegen is hot in de Kempen”

Westerlo -

Meerdere Kempense gemeenten ontwikkelden dit jaar nieuwe beweegroutes in het licht van de beweegcampagne ‘10.000 stappen: elke stap telt’. “Dankzij de nieuwe routes vindt iedereen nu wel een beweegroute in zijn of haar buurt en wordt de Kempen steeds beweegvriendelijker”, weet Hanne Ketelslagers van Logo Kempen. Er stapten nu al 22 Kempense gemeenten in het project.

Marc Peeters

Lokale besturen gingen creatief aan de slag met de term beweegroute. Zo is er een beweegroute met oefeningen aan een beweegbank in Oud-Turnhout. Er is een beweegroute voor gezinnen in Retie. Ook tijdens de 10.000 stappen route in Mol-Centrum en Mol Ginderbuiten kan je extra oefeningen doen op de beweegbank.

Daarnaast is er de voetgangerscirkel in Olen waar ook minder mobiele wandelaars hun beweegdoel kunnen bereiken. Het lijstje is absoluut onvolledig. “We mogen zonder schroom stellen dat bewegen echt wel hot is in de Kempen”, meent Hanne Ketelslagers.

Ter Harte

Ook de gemeente Westerlo sprong op de kar. Donderdag werden de inspanningen die in de Parel der Kempen zijn geleverd nog eens extra in de verf gezet. “We hebben momenteel twee beweegroutes in onze gemeente”, weet schepen Clyde Tai-Apin (CD&V). “De route Ter Harte is twee kilometer lang, de route De Beeltjens is met 1,2 kilometer iets korter. Langs de route Ter Harte zijn er op een elftal plaatsen mogelijkheden om bijkomend te bewegen.”

Volgens Annelies Vandenberghe van het Vlaams Instiuut Gezond Leven weten we ondertussen allemaal hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen. “Toch doen we het nog steeds te weinig. Slechts 64 procent van de van de volwassenen haalt de aanbevolen beweegnorm van 2,5 uur matig tot hoog intensief bewegen per week.” Om dat cijfer op te krikken, werd vorig jaar de vier jaar durende beweegcampagne ‘10.000 stappen: elke stap telt gelanceerd.

Pijlen

Logo Kempen is coördinator van het project in de Kempen. Hanne Ketelslagers is ervan overtuigd dat de regio op dreef komt. “Elk jaar wordt een ander thema in de verf gezet. In 2021 lag de nadruk op stappensignalisatie in het straatbeeld. Daarmee konden gemeenten met pijlen aanduiden hoeveel stappen belangrijke punten in de gemeente van elkaar verwijderd zijn. Tijdens de huidige tweede fase ligt de focus op nieuwe beweegroutes in steden en gemeenten.”

Momenteel zijn er een tiental beweegroutes in de Kempen en daar mag het niet bij blijven. Een overzicht van alle beweegroutes in de Kempen en in Vlaanderen is terug te vinden op de website.

www.10000stappen.be

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners