Elias tussen zijn Paljaz-vrienden. De debuutplaat werd zo goed als ‘live’ ingeblikt. Dat live-gevoel wil hij nu meenemen naar zijn eerste concerten in Ekeren en Zandhoven.  ©  RR

Radiostem Elias zet in op zangcarrière en lanceert met Paljaz eerste cd in Ekeren

Ekeren, Tielen -

Als je vader en moeder elkaar hun eerste kus gaven in café de Muziekdoos in Antwerpen en papa fluitist was bij Wannes Van de Velde, dan ben je als kind geprogrammeerd om hyper muzikaal te worden... Maar Elias Smekens (35) voelde een andere roeping, namelijk radio. Al is er nu toch zijn eerste full cd met groep Paljaz, in 2023 al zeker op het podium in Ekeren en Zandhoven.

Paul Hendrickx

Elias is de man die je niet kent, maar wel elke dag hoort. Hij is omroepstem bij Play4 en mag zo lekker zwoel Temptation Island of De Verhulstjes aankondigen. Maar ook als er reclame te maken valt voor Jeep, Frisk, Axa of tal van andere merken, hoor je Elias’ stembanden. En bij radiostations Donna, MNM, Qmusic en Nostalgie passeerde hij ook al. Smekens is van origine Berchemnaar, maar nu in Tielen (Kasterlee) aangespoeld, (niet) toevallig het ‘muziekdorp’ genoemd, waar hij zijn huisstudio liet bouwen en zijn passie de vrije loop liet.

Want nu gaat dus alle aandacht naar Paljaz. Elias had al een soloproject, en de single Chocolade Ijsje van Paljaz deed al ‘iets’. Maar niet genoeg. Het was misschien wat te frivool. De band, ontstaan in 2018, groef dieper naar de eigen identiteit en kwam uit bij brede poprock waar teksten echt meetellen, en waar naast een strakke viermansbezetting ook synths en andere effectjes welkom zijn, voor een vleugje eighties. Verder hoor je ook wat Yevgueni (vinden wij), Clouseau, The Scene, de Kreuners...

Tracé

“Allemaal heel eervolle vergelijkingen”, klinkt Elias dankbaar. “Naast die identiteit willen wij vooral een sterk ‘live’-geluid neerzetten. Deze debuut-cd Later is bijvoorbeeld zo goed als live opgenomen. Het ‘in één ruk’-principe. En we kijken enorm uit naar onze (gratis toegankelijke, red.) release-avond op 10 februari in het cultuurstation Tracé in Ekeren. De trein moet daar vertrekken, zullen we maar zeggen.” Er ligt ook al een zomers optreden in Zandhoven vast, in juli.

Elias Smekens. © rr 

Even terug naar de teksten, want die zijn toch heel kenmerkend op deze plaat. Een lied over een journalist met een burn-out (Woorden van Goud). Over een Balkan Meisje, of een vrouw met mooie praatjes maar een glimlach van plastic (Tussen de Regels). Of een man die een brief schrijft naar zichzelf in het verleden (Later). Kleinkunst, zowaar! “Ja, daar klopt iets van. Mijn moeder is grote kleinkunst-fan, haar collectie met Boudewijn de Groot en Stef Bos heeft me beïnvloed. Mijn teksten schrijf ik samen met kompaan Frederik Cornelis uit Grobbendonk. En wat die tekst van Later betreft: ik ontving ooit een mail, door mezelf verstuurd in 2070. Daar kan je wat mee, als tekstschrijver. Frederik maakte daar iets moois van!”

De doordachte teksten mixen fijn met de power, die deels wordt aangedreven door bassist Axl Peleman. Hij gaat niét meespelen op de liveoptredens, maar drukte toch mee zijn stempel op de opname van Later.

Met studio en al verhuist Elias binnenkort naar Lier. Gitarist Niels Paelinck is Van Beerse, een ander groepslid woont in Edegem. En dan is er de Antwerpse verankering via de (overleden) vader van Elias, Wouter Smekens. Die maakte arrangementen voor Wannes en speelde mee op onder andere De Brug van Willebroek en Nieuw Cordoba. Trouwens, niemand kon beter dan Wannes het woord ‘Paljas’ uit zijn mond laten rollen… Het was voorbestemd.

Paljaz op Facebook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER