Buitenaanzicht van het nieuwe gemeentehuis aansluitend met de kerk in Onze-Lieve-Vrouw-Olen.  © Gemeente Olen

Bouw administratief centrum van 12 miljoen euro gaat door: “Nee, we schieten ons financieel niet in de voet”

Olen -

Het lokale bestuur van Olen werkt verder aan de plannen om naast de kerk in Onze-Lieve-Vrouw Olen een nieuw administratief centrum te bouwen. De plannen liggen al enige tijd onder vuur omdat de geraamde kostprijs al is opgelopen tot ruim 12 miljoen euro. “Maar we kunnen dit project, net als de andere belangrijke investeringen in onze meerjarenplanning, uitvoeren zonder ons financieel in de voet te schieten”, stelt het schepencollege.

Marc Peeters

De nieuwe berekeningen zijn de voorbije maanden gemaakt in het kader van de actualisatie van het meerjarenplan. In heel wat gemeentes worden door de energiecrisis projecten in de koelkast gezet. Niet zo in Olen. Wel wordt de uitvoering van de bouw van het nieuwe gemeentehuis wat verder gespreid in tijd. De nieuwe openingsdatum is nu voorzien in het najaar van 2025. Dat is ongeveer een jaar later dan oorspronkelijk gepland. “Die extra tijd moet ons toelaten om alles goed uit te voeren en eventuele problemen veroorzaakt door haastwerk te vermijden”, klinkt het.

Ook binnen krijg je een buiteneffect door de gigantische ramen. © Gemeente Olen

Over het gebouw als werkplek is goed nagedacht. “Het ontwerp van het nieuw administratief centrum is volledig afgestemd op het kantoorconcept en de noden van de toekomst”, zegt burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V). “Met het oog op telewerk voorzien we ook niet langer voor iedereen een aparte bureau. Het nieuwe gebouw zal straks ook bijna energieneutraal zijn. Het drastisch kunnen beperken van de energierekeningen is maar één van de redenen waarom het bestuur meent dat het project moet gerealiseerd worden.”

Zo zal de bib in de kerk ingericht worden. © Gemeente Olen

Voor de eerste maal zijn ontwerpen vrijgegeven van hoe de nieuwe bibliotheek in de kerk zal ogen. Opmerkelijk is dat er een bovenverdieping wordt gebouwd. Een deel van de boekenrekken wordt op wielen geplaatst waardoor ze kunnen verplaatst worden voor de organisatie van activiteiten. Wat moeilijker te zien op de schetsen zijn de glazen wanden die er mee voor moeten zorgen dat ook de oude kerk aan de hedendaagse energienormen zal kunnen voldoen. Het schepencollege hoopt dat de werken over zowat één jaar van start kunnen gaan.

Aanzicht op de huidige inkomdeur. © Gemeente Olen

Oppositieraadslid Marc Verhulst (O1) blijft van mening dat de kostprijs van het project zwaar op de Olense portemonnee zal wegen en de gemeenteschuld aanzienlijk zal doen toenemen. “Door het project in de tijd wat verder door te schuiven wordt de bestuursploeg die na de volgende verkiezingen aan de macht komt voor voldongen feiten geplaatst en zijn die aan handen en voeten gebonden. Dat is nooit gezien in de Olense politiek.“ Volgens burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V) zijn ook de effecten voor de periode 2025-2030 in kaart gebracht.

“Zonder onszelf financieel uit balans te brengen, kunnen we het normale investeringsritme van de gemeente verderzetten. Daarbij denken we ook aan de toekomst van de gebouwen die de gemeentediensten na de ingebruikname van het nieuwe administratief centrum zullen verlaten. Het bestaande energieverslindende gemeentehuis zal grotendeels afgebroken worden en krijgt deels een nieuwe functie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners