Opstalvallei.  © w&f

Nieuwe brochure provincie laat zien hoe Opstalvallei eruit zag 14.700 jaar geleden

Stabroek, Berendrecht -

De provincie brengt een nieuwe brochure op de markt over de geschiedenis van de Opstalvallei, een natuurgebied dat zich uitstrekt in Berendrecht en Stabroek.

Het initiatief gaat uit van het Provinciaal Archeologisch Depot, dat zich verdiepte in het verleden van de Opstalvallei. De nieuwe brochure kadert in de reeks “Onder de loep”. 

De reeks mikt in eerste plaats op specialisten in het erfgoedveld, maar is ook best leesbaar voor wie interesse heeft in het onroerend erfgoed van de provincie. Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA): “De brochure brengt een overzicht van de evolutie van het millennium oude landschap in en rond de Opstalbeek. Bij voorafgaand onderzoek zijn archeologen op fossiele veenpakketten gestoten, die al 14.700 jaar oud waren. Door dat onderzoek kregen we een verrassende kijk op de veranderingen in het landschap. Ecologen hebben dankzij deze info de oude landschappen in de Opstalvallei gereconstrueerd en tekenaars gingen hiermee aan de slag om ons een idee te geven hoe het er toen waarschijnlijk uitzag”, zegt Luk Lemmens.

Opstalbeek. © BELGA

De Opstalvallei is 176 hectare groot en ligt grotendeels in Stabroek. Het is een laaggelegen gebied ten noorden en noordoosten van de Antwerpse haven. Hier stroomt vanouds de Opstalbeek. Als voorbereiding om de Opstalvallei in te richten als natuurcompensatiegebied startte zes jaar geleden een archeologisch onderzoek. Er werden meer dan duizend boringen gedaan. Zo kregen de onderzoekers kijk op twee zones veenpakketten. Uit eerste onderzoeken bleken die terug te gaan naar de periode van circa 12.000 tot 4000 voor Christus. Het daaropvolgende onderzoek gaf een gedetailleerd beeld van de landschapsevolutie in de Opstalvallei van het laatglaciaal (ca 14.700 tot 14.100 v.C.) tot het midden-holoceen (ca 8600 tot 6000 v.C.).

“De Opstalvallei’ is het derde deel in de reeks Onder de Loep. Eerder verschenen al een uitgave over De Liereman in Oud-Turnhout en over de Vallei van de Kleine Nete bij Herentals. Hierin werd het landschap op dezelfde manier gereconstrueerd. Je kan de brochures gratis bestellen via erfgoed@provincieantwerpen.be. Je vindt ze ook via de digitale kiosk van de provincie.

(Erik Vandewalle)

Info: www.provincieantwerpen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners