Deze Geelse burgers en vertegenwoordigers van verenigingen krijgen een deel van het burgerbudget van 100.000 euro om hun verbindende project uit te voeren. © Hans Otten

Zeven buurten krijgen samen 100.000 euro en twee jaar tijd voor hun project

Geel -

De stad Geel heeft het burgerbudget van 100.000 euro verdeeld onder zeven ingediende projecten die meer samenhang in hun buurt willen creëren. De ondernemende burgers krijgen nu twee jaar de tijd om hun initiatief te realiseren.

Hans Otten

Het was de participatieraad die vorig jaar met het idee van het burgerbudget op de proppen kwam. Die raad bestaat uit een aantal Geelse burgers en een beperkt aantal politici die nadenken over hoe de inwoners meer bij het beleid betrokken kunnen worden. “Het stadsbestuur ging helemaal mee in het idee van het burgerbudget en heeft voor dit jaar 100.000 euro opzijgezet”, zegt schepen van Participatie Marlon Pareijn (CD&V). “Gelenaars en lokale verenigingen konden projecten indienen om meer verbinding in hun buurt te krijgen. In totaal stelden 26 voorstellen zich kandidaat, waarvan er uiteindelijk 11 aan de publieke stemronde meededen.”

1.553 stemmen

Alle elf initiatieven rondden moeiteloos de ondergrens van honderd stemmen, waarna de participatieraad ze beoordeelde op inhoud, schaalgrootte, meerwaarde voor de Gelenaars, spreiding over het grondgebied en het aantal verworven publieksstemmen. “Er kwamen in totaal 1.553 verschillende stemmen van Gelenaars binnen. De elf projecten samen hadden een waarde van 225.000 euro, veel meer dan we in ons budget van 100.000 euro ter beschikking hadden. De zeven projecten die uiteindelijk uitgekozen zijn, hebben samen een waarde van 95.400 euro”, zegt Pareijn.

De winnende projecten zitten verspreid over zowel het stadscentrum als de buitenparochies. Zo legt De Plezante Heiknuiterswandeling in Winkelomheide de link naar het carnavalsgebeuren. “We willen een wandeling uitstippelen tussen onze verschillende wijken, waarbij die een blikvanger in hun buurt uitspelen. De wandeling is eigenlijk bijzaak, het doel is om de buurten nauwer bij elkaar te brengen”, zegt Greet Vandeperre van Warm en Solidair Winkelomheide.

Integratie bij een hapje

De koepelorganisatie ’t Origineel Geel, die veertien multiculturele verenigingen verzamelt, merkt dat haar werking ondanks verschillende activiteiten bij de meeste Gelenaars onbekend blijft. “Daarom willen we met onze Integration Food Truck naar de burgers en verenigingen zelf trekken. We combineren dan gesprekken over integratie met lekkere hapjes uit de wereldkeuken”, klinkt het.

’t Brigandshof noemt zichzelf ‘het vergeten pleintje van Geel’. “Iedereen kent Ecodroom, maar slechts weinigen lijken te weten dat er ook veel mensen wonen met uiteenlopende achtergronden en leeftijden. Het graspleintje in ons binnengebied willen we via allerlei warme omtoveren tot een trekpleister voor zowel buren als organisaties die er in de directe buurt zitten.”

Ook het plan om de oude hut weer naar het dorpscentrum van Zammel te halen krijgt een budget. © Hans Otten

Charmante projecten

Enkele inwoners van Zammel willen de symbolische hut van de heilige Dimpna, die in 1986 werd gebouwd naar aanleiding van 450 jaar parochie, weer van de oevers van de Grote Nete naar het hart van het dorp verplaatsen. “Die hut kan een uitvalsbasis zijn voor onze vele verenigingen. Want Zammel heeft intussen ook geen enkel café meer”, zegt Guy Verellen.

Daarnaast beloont het burgerbudget ook enkele kleinere, maar niet minder charmante projecten. Enkele verenigingen willen het graspleintje achter de kerk in hun dorp anders inrichten, zodat de groene zone veel beter geschikt is voor verbindende evenementen. Het buurtzorgnetwerk dat het deel van Sint-Dimpna rond de Westelijke Ringlaan als werkgebied heeft, wil bloembollen aan alle bewoners uitdelen, zodat de wijk komende lente fraai geel kleurt. Een groepje buren uit Holven wil dan weer een ouderwets crossparcours voor kleine fietsertjes aanleggen rond het speelplein Helleblok.

De gelukkige inwoners krijgen nu onder begeleiding van de nieuwe stedelijke deskundige organisatieontwikkeling twee jaar de tijd om hun project te realiseren. “En in 2024 starten we een nieuw burgerbudgettraject met 100.000 euro”, zegt Marlon Pareijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners