Een wedstrijd van de Kangoeroes in sporthal Winketkaai in Mechelen. ©  Goyvaerts/GMAX Agency

Kangoeroes Basket wil zelf nieuwe sporthal bouwen op Winketkaai: “De tijd dringt”

Mechelen, Willebroek -

Sportief gaat het Kangoeroes Basket Mechelen voor de wind, maar de infrastructuur in sporthal Winketkaai is niet meer van de tijd. Lange tijd was er sprake van een nieuwbouw op de Raghenosite, maar dat project laat nog lang op zich wachten. Daarom wil de club nu zelf een nieuwe sporthal bouwen op de Winketkaai. De stad zal de grond ter beschikking stellen en werkt een plan uit voor de hele site.

Sven Van Haezendonck

Na de fusie met Pitzemburg verhuisde Kangoeroes tijdens het seizoen 2018-2019 van Mechelen naar Willebroek. Er lagen meteen plannen voor een nieuwe sporthal op tafel en op sportief vlak doet de club het goed: afgelopen seizoen pakten de dames de titel én de beker, de heren werden vicekampioen.

Dat de sporthal op de Winketkaai niet meer aan de hedendaagse normen voldoet, is een open deur intrappen. Voor de reguliere competitie vinden wedstrijden er nog plaats, maar voor de Europese campagne wijkt de club uit naar De Schalk in Willebroek.

Oude loods Centrale Werkplaats

Daarom keken Kangoeroes en de stad lange tijd naar een project in de toekomstige stadswijk Ragheno, vlak bij het station. Daar zou de stad een oude loods van de Centrale Werkplaats van de spoorwegen herbestemmen tot sporthal. Alleen kan dat pas gebeuren wanneer de NMBS een nieuw logistiek centrum heeft gebouwd, en dat kan nog enige tijd duren.

Daarom ligt een nieuwbouw op de Winketkaai zelf op tafel. Meteen wordt duidelijk waarom de stad in haar begroting een miljoen euro heeft ingeschreven voor de verkoop van de bestaande sporthal. “Er biedt zich de mogelijkheid om naast de bestaande sporthal een nieuw complex te bouwen voor het basket”, zegt Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Sport.

Wedstrijden in de reguliere competitie speelt Kangoeroes in sporthal Winketkaai.  ©  Goyvaerts/GMAX Agency

Door op die manier te werken, zou de club tijdelijk ook niet zonder infrastructuur komen te zitten. De stad stelt de grond ter beschikking voor het nieuwbouwproject en Kangoeroes Basket treedt zelf op als bouwheer. “We zijn blij dat er een concreet perspectief op tafel ligt en dat onze fondsenwerving effectief kan starten. Daar komt uiteraard heel wat bij kijken, maar club en stad beseffen dat de tijd dringt”, vertelt Luc Katra, voorzitter van Kangoeroes Mechelen.

Naast een nieuw sportcomplex neemt de stad bij uitbreiding heel de site onder handen. “Met de nieuwe sporthal als hart van de site en de Kangoeroes als uithangbord”, zegt schepen Labsir. Buiten de uren dat Kangoeroes de sporthal gebruikt, zouden scholen en sportverenigingen er terechtkunnen. Er wordt ook bekeken in welke mate het project kan uitbreiden met een of meerdere polyvalente ruimtes. Een van de pistes is een nieuw onderkomen voor de kinder- en tienerwerking van J@m.

In overleg met de buurt

In overleg met de club en met de buurt wil de stad nu invulling geven aan het project. “De vernieuwing van de Winketkaai is voor de buurtbewoners een opportuniteit. De inzet op een leefbare omgeving zal groot zijn”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). Door de oriëntatie van de sporthal en de keuze voor materialen die geluid weren, engageert de stad zich om de overlast tot een minimum te beperken. “Daarnaast moeten we naar oplossingen zoeken voor de parkeerproblematiek in de wijk”, stelt de burgemeester.

Voor de opwaardering van de buurt rond de Winketkaai legt de stad de link met de ontwikkeling rond het Keerdok. Een nieuwe fiets- en voetgangersbrug die gepland is in 2024 moet beide stadsdelen verbinden. “Dat biedt opportuniteiten, zoals het complementaire gebruik van parking Keerdok”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

LEES OOK:

Keerdok ontwikkelt zich de komende jaren tot ‘Mechels Eilandje’: “In 2023 gaat er ongelofelijk veel bewegen”

Mechelen moet op zoek naar 24 miljoen euro extra: “Geen verhoging belastingen, wel indexering retributies”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen