© ATV

Koffiebar Kornél reageert met humor en poëzie op inbraak: “Ze moeten dit even lezen”

Oud-Berchem had de voorbije tijd veel last van (jonge) vandalen/criminelen. In plaats van te tobben of te vloeken kan je daar ook iets positiefs en zelfs poëtisch mee doen. De deur van koffiebar Kornél in de Sint-Lambertusstraat is aan diggelen geslagen, maar nu vervangen door een houten paneel met een originele boodschap voor de daders, bedacht door stadspoëet @Woordwoeler.

Paul Hendrickx

Blijf vannacht weg van hier, zonder klacht, zonder kier. Hou in gedacht, voor koffie en vertier, openen wij zacht van 8 tot vier: slotvers van Pikuren, gedicht van @Woordwoeler, ook bekend als acteur Dempsey Hendrickx. De versregels slaan en zalven. De aanleiding was alleszins rot en frustrerend voor Ellen en Ellen, het duo dat koffies, lunch en gebak serveert in Kornél.

©  ph

Ellen Bultinck: “Een buurvrouw heeft de inbrekers in actie gezien en veel lawaai gemaakt die nacht. Ze zijn weggerend, mogelijk voelden ze zich betrapt. Het gebeurde een paar weken geleden en dat was trouwens al de tweede keer. Vorige keer glipten ze wel binnen en pikten ze kleingeld. Je schrikt, je vloekt. En verder?”

Vaste klant Dempsey, die al even gepikeerd was, liet die dag zijn alter ego @Woordwoeler even los op de hele situatie. “De eerste woorden kwamen onmiddellijk binnen, die kostten geen moeite. En één cappuccino later was Pikuren eigenlijk af, zoals het op het paneel staat. Ik maak vaker gedichtjes op maat, maar dit staat hoog in mijn hitparade qua originaliteit.” Hendrickx is trouwens ondertussen ook aan een jeugdboek bezig en combineert de hele tijd acteer- met woordwerk.

Kornél-klanten vinden het geweldig, dat je nu in dichtvorm kan lezen waarom de deur is vervangen door zo’n stuk spaander. Ellen: “We gaan het nog langer zo laten denk ik, we zijn er al gehecht aan geraakt. En als er een nieuwe glazen deur komt, staat daar zeker een stukje tekst op uit dit gedicht, als aandenken en als signaal naar die gasten: doe zoiets nooit meer.”

Dempsey Hendrickx, of @Woordwoeler. ©  ph

Arrestaties

Brandstichtingen, vandalisme, inbraken in horecazaken: de politie had de voorbije maanden haar werk in Oud-Berchem. Maar er waren ook al wat arrestaties, na het zoveelste incident aan cc Corso. Drie minderjarigen zijn naar de jeugdrechter gestuurd. Hopelijk hoeft @Woordwoeler geen volgende keer uit te rukken om een inbraak om te zetten in rijmelarij, hoe fris en inspirerend dat ook voelt.

Kornél zélf vierde ondertussen zijn vijfde verjaardag als koffiebar en is voortaan alleen nog op weekdagen open, met focus op online werkers. Ellen en Ellen zorgen dat iedereen een plekje vindt om met de laptop aan de slag te gaan. En maken ondertussen hun hele kaart zelf, de zoetigheden maar bijvoorbeeld ook de kip curry. “Het gaat hier supergoed, dank u”, sluit Ellen Bultinck af. “Er zijn zoveel mensen die ons vinden dat het hier soms een buurthuis lijkt. Die sfeer streven we ook na. En liefst zonder vandaaltjes.”

Dempsey Hendrickx, acteur en woordkunstenaar, komt bijna elke dag in Kornél.  ©  ph

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV