“Het exacte bedrag? Dat moet ik even nakijken”: Alexia Bertrand kan niet antwoorden op hoe groot begrotingstekort is

“Maar wat is nu dat exacte bedrag”, kreeg staatssecretaris van Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) tot drie keer toe als vraag in het ochtendprogramma van de Franstalige duidingszender LeNews24. “Dat moet ik nakijken”, was het antwoord uiteindelijk.

debn

Dat je begeleid wordt bij een nieuwe job, is niet meer dan normaal. Een inloopperiode moet er altijd zijn. Maar na een goede drie weken als de nieuwe staatssecretaris van Begroting, kan Alexia Bertrand geen antwoord geven over hoe groot het Belgische tekort is. “Het is veel”, zei ze.

LEES OOK. Discussie met minister Vandenbroucke frustreert Kontichse huisarts: “Ik zal het toch wel weten? Ik doe het elke dag”

Wel wist de staatssecretaris te vertellen dat het totale begrotingstekort 5,9 procent is van het totale bruto binnenlands product. Dat is de marktwaarde van alle goederen en diensten die op een jaar tijd worden geproduceerd. “Dat betekent ook dat het over alle begrotingen van het land, de regio’s en de steden en gemeenten gaat. Die worden bij elkaar opgeteld.”

Maar dan kwam de vraag om die 5,9 procent in cijfers uit te drukken en antwoordde Bertrand: “Dat is veel te veel, maar ik werk dag en nacht om dat bedrag naar beneden te halen.” Opnieuw vroeg Martin Buxant tot twee keer toe naar het exacte bedrag, waarop Bertrand antwoordde: “Dat moet ik nakijken, zodat ik geen fouten zeg.”

(Bekijk het interview in de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER