De Odisee-studenten liepen mee met het Wit-Gele Kruis in Lebbeke. © IF

Odisee-studenten Verpleegkunde nemen thuisverpleging over: “Job verder gaat dan alleen verpleging”

Sint-Niklaas/ Lebbeke -

Drie studenten Verpleegkunde van hogeschool Odisee in Sint-Niklaas hebben er een bijzondere stage opzitten. Voor het eerst deden verpleegkundigen in spe stage in thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis in Lebbeke.“Leerwerkplekken bestaan al enkele jaren in zorginstellingen, maar in de thuisverpleging was dit nieuw en ondervonden de studenten meteen dat de job als thuisverpleegkundige verder gaat dan alleen verpleging.”

Yannick Joos

“In het stageconcept ‘leerwerkplaats’ nemen studenten Verpleegkunde een afdeling in een zorginstelling volledig zelfstandig over,” aldus Renée Heyrman, docent Verpleegkunde aan hogeschool Odisee: “Drie van onze studenten Verpleegkunde hebben dit concept nu toegepast als thuisverpleegkundigen bij het Wit-Gele Kruis in Lebbeke.”

Verrijking

Ook bij het Wit-Gele Kruis vinden ze de leerkwerkplek een verrijking: “De studenten hebben de job van thuisverpleegkundige helemaal overgenomen”, zegt teamcoach Lieve Van Gucht. “Ze hebben meteen ondervonden dat die job verder gaat dan alleen verpleging. Ze moesten natuurlijk de patiënten en de zorgen leren kennen, maar er komt veel meer bij kijken zoals het contact met de huisartsen, mantelzorgers en kennis van RIZIV.

De studenten zelf blikken terug op intense, maar vooral leerrijke weken. “Wat me het meeste is bijgebleven aan deze stage is dat elke patiënt een glimlach op hun en op onze gezichten kan toveren voor, tijdens en na de verzorging”, vertelt Odisee-studente Verpleegkunde Niamh Bals. “Ik heb leren aanvoelen wat er op elk moment belangrijk is voor de patiënt en erop leren inspelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners