Robert Biesemans en Robert Smits met hun inzendingen. © RR

Twee Kapelse fotografen zijn geselecteerd voor World Photographic Cup

Kapellen -

Robert Biesemans en Robert Smits zullen ons land vertegenwoordigen op de jaarlijkse World Photographic Cup. Deze Cup is te vergelijken met een wereldbekercompetitie voor beroepsfotografen. De vorige jaren waren de twee er ook al bij.

Voor deze Cup sturen veel Belgische beroepsfotografen hun beste, meest creatieve of verrassende beelden door. Deze worden dan voorgelegd aan een jury. Die kiest de uiteindelijke beelden, 24 foto’s per land.

Robert Biesemans is 69 jaar en sinds zijn 15de bezeten van fotografie. “De overgang naar de digitale wereld was niet evident. Maar voor het huwelijk van mijn dochter heb ik dan toch een reflexcamera gekocht en zijn we op die digitale trein gesprongen. Ik behaalde mijn plaats voor de World Photographic Cup in de categorie “Reportage”. Mijn slogan is “als eenvoud mag sieren”. De geselecteerde foto geeft dit duidelijk weer. Het is een beeld van een concert voor de seniorenvereniging Neos in een donkere Lotto Arena. Ik ben een mensenfotograaf in hart en nieren. Mijn passie ligt bij artistieke portretten en bij reportages met weinig licht en veel sfeer. Het sociale is voor mij ook zeer belangrijk. Zo heb ik een fotopaneel gemaakt als aanklacht tegen mensenhandel en partnergeweld”

Een foto van de hand van Robert Biesemans. © Robert Biesemans

Robert Smits werd geselecteerd met een foto in de categorie “Nature”. Het is een foto die hij maakte in Mexico tijdens de sardinetrek. “Deze sardine behoort tot de grootste vissoorten ter wereld. Ze worden tot drie meter lang en kunnen snelheden halen van 80 km per uur. Natuurfotografie is mijn grote passie, zowel boven als onder water”, zegt Robert die tot zijn zevende in Denemarken woonde. “Ik werd toen door mijn “smile” roepende moeder gestalkt. Maar al gauw werd ik gebeten door de fotografiemicrobe. In 2012 ben ik begonnen met duiken. De kleuren, de vormen, de ontmoetingen met de dieren, het fascineerde mij meteen. De complexiteit van de onderwaterfotografie is voor mij een trigger om mijn kennis en techniek te blijven verbeteren. Daarnaast doe ik ook huwelijks- en familiereportages.”

Tot nu toe behaalde ons land slechts één eerste prijs in deze World Photographic Cup. Koen de Langhe was de winnaar. Ann Coppens pakte ooit een bronzen medaille. (janbrys)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners