© ATV

Familie De Schepper stopt met Vijverhof na opeenvolging van crisissen: “Eindigen in schoonheid”

Schoten -

Nee. Gasthof Vijverhof is niet failliet, maar uitbaters Doenja en Misja De Schepper en hun gezinnen gooien na een opeenstapeling van crisissen de handdoek. Op 31 december sluiten ze hun bekende zaak in hartje Koningshof. “We willen dit mooie hoofdstuk in schoonheid beëindigen, nu dat nog kan. We hopen dat anderen de lange horecatraditie van deze bijzondere plek in Schoten kunnen voortzetten”, aldus een moegestreden Doenja.

Jan Auman

Een lange horecatraditie, zeg dat wel. Het gebouw van het gasthof in zijn oorspronkelijke vorm dateert van het begin van de twintigste eeuw. Toen was het een melkerij die bij het Grand Hotel de Schootenhof hoorde. De gasten van het hotel kwamen er opgekleed verpozen, iets drinken of schaatsen op de vijver aan de overkant van de straat.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het een café. Rudi De Schepper, zijn toenmalige echtgenote Ghislaine en hun gezin kwamen in 1973 achter de toog te staan. Onder hun bewind evolueerde de bruine kroeg naar een familierestaurant. De echtelijke scheiding van de uitbaters maakte in 2014 een einde aan dat verhaal. Benjamin en Mathias, zonen van Rudi, baten in het centrum van Schoten intussen zes jaar Brasserie De Schepper uit.

De horecatraditie van het Vijverhof gaat lang terug. Zoals blijkt uit deze ansichtkaart, toen de zaak nog Laiterie de Schootenhof heette. © RR

Naamgenoten

In Het Vijverhof namen andere De Scheppers hun intrek, toevallig naamgenoten, maar geen familie. Doenja, met partner Bert Blancke, en Misja De Schepper, met echtgenote Bernadette Klima, begonnen na carrières in de sociale sector met veel enthousiasme aan de uitbating. Ook hun kinderen hielpen al snel mee en de families uit Schotenhof en Koningshof die al zo lang verzamelden onder de bomen van de Vijverlei, bleven komen en werden als vanouds in de watten gelegd.

“We hebben hier fantastische tijden gekend, onder elkaar, maar ook met onze vele trouwe klanten”, aldus een geëmotioneerde Doenja De Schepper. “Maar de achtereenvolgende crisissen bleken uiteindelijk te veel van ons te vergen. De coronacrisis hebben we met een leeuwenmoed bestreden. In mijn geval zelfs zo intens dat ik mentaal gecrasht ben.”

Het loyale keukenteam blijft tot het einde pal staan: Waïs Noori, Damir Amzic en chef Erik Drossart. © Koen Fasseur

Veerkracht

Erik Drossart werd de enthousiaste opvolger voor de trouwe maar met pensioen vertrekkende chef-kok Frank Avet. Maar het vinden van ander geschikt keukenpersoneel bleek na corona erg moeilijk te zijn. En dan kwam daar de energiecrisis bij.

“Dit is ons levenswerk, maar wanneer werk een te grote tol begint te eisen, moet je dingen in vraag durven stellen”, zegt Doenja. “Tijdens een zoveelste familiaal overleg besefte iedereen dat doorgaan op deze manier niet houdbaar is. Het heeft tot de moeilijke beslissing geleid om het Vijverhof te sluiten op 31 december. We doen dit met opgeheven hoofd en in de wetenschap dat we er echt alles aan gedaan hebben.”

Het Vijverhof staat voorlopig niet te koop. © Koen Fasseur

Toekomst

Doenja, Misja en co hopen dat ze deze maand nog afscheid kunnen nemen van de klanten, van wie er velen met de jaren vrienden zijn geworden. “Nog eens samen herinneringen ophalen. Het zal bij momenten best emotioneel zijn, maar we willen ook nog samen lachen”, nodigt Doenja alle Vijverhof-fans uit voor een laatste bezoek.

De familie De Schepper zoekt professioneel andere wegen op. Wat er met het pand en de horecazaak gebeurt, is niet zeker. “Het Vijverhof staat nog niet officieel te koop. We willen ook wat een mogelijke overname betreft, niet over één nacht ijs gaan. Respect voor de ziel van deze plek zal bepalend zijn voor het aanvaarden van eventuele voorstellen.”

Onder meer het verjaardagsfeestje van Nicolas, zoon van Sylvie Beenaerts en Michiel Grupping, vond in 2003 plaats in het Vijverhof. © RR

Van communiefeest tot koffietafel

Wie alvast hoopt dat het Vijverhof zal blijven voortbestaan en de huidige uitbaters dankt voor de zo vaak getoonde gastvrijheid en hartelijkheid, is Sylvie Beenaerts (56). “Mijn halve leven heeft zich hier afgespeeld”, zegt ze al even geraakt als de uitbaters.

“In 1989 heb ik in het Vijverhof mijn latere man Michiel Grupping leren kennen, die er eerder als echte Koningshoveling zijn hele jeugd al had doorgebracht. Biljartend met zijn grootvader, klanten bedienend als ‘garçon’ en later feestvierend met de kameraden van voetbalclub Koningshof. Bijna alle mijlpalen in ons gezin werden hier beleefd: van de communiefeesten van onze twee zonen Anthony en Nicolas tot de koffietafel voor mijn overleden grootmoeder, wier verjaardagen we ook altijd in het Vijverhof gevierd hebben.”

De rijke geschiedenis van de plek is terug te vinden aan de muren van de zaak. © Koen Fasseur

© RR

© RR

Een vergadering van enkele sterkhouders van FC Koningshof in de jaren tachtig van de vorige eeuw. © RR

De verjaardag van de bomma van trouwe klant Sylvie Beenaerts ging in 2017 met spetterende vuurwerk gepaard. © RR

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV