De ISVAG-oven kreeg (voorlopig) nog twee jaar. © jw

Gemeentebestuur houdt strijdplan tegen ISVAG-verbrandingsoven geheim: “Maar we gaan dit winnen”

Aartselaar, Wilrijk -

Afgelopen gemeenteraad stond het ministerieel besluit in verband met de omgevingsvergunning van de ISVAG-verbrandingsoven geagendeerd. Burgemeester Sophie De Wit (N-VA) wou op vragen van de oppositie in hun strijd tegen deze oven alleen in de geheime zitting reageren, maar zei wel in een overwinning te geloven.

 

Intercommunale ISVAG had een nieuwe vergunning van twintig jaar aangevraagd maar werd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, op vraag van onder meer het Aartselaarse gemeentebestuur, teruggefloten. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) gaf daarom maar een tijdelijke vergunning van twee jaar. Tijdens deze proefperiode moet het bedrijf zijn dossier verbeteren, wil het langer openblijven.

“Er komt maar geen einde aan dit verhaal”, zegt Kris Wils (Samen NAP). “En telkens lukt het hen om de oven brandende te houden.” Samen met Glenn Anné (Open Vld) vroeg hij aan het schepencollege welke strategie het gemeentebestuur gaat volgen om te beletten dat de oven nog veel langer operationeel blijft.

Aan de winnende hand

“We hebben hierover al uitgebreid met onze advocaten samengezeten”, zegt burgemeester Sophie De Wit (N-VA). “Nog tot 22 december kan men tegen de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen in beroep gaan. Het lijkt me dan ook niet verstandig om onze strategie nu al openbaar bekend te maken.”

De burgemeester voegde eraan toe aan de winnende hand te zijn. “Vergeet niet dat eerst de bouw van een nieuwe, grotere oven werd gevraagd. Die komt er niet, net zomin als die bijkomende twintig jaar exploitatie. Hun argumentatie om de oven aan een warmtenet te koppelen, blijkt ook onrealistisch. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we uiteindelijk de winnaar zullen zijn in dit dossier.”

80.000 euro

De opmerking van onafhankelijk raadslid Marijke Vandebroeck dat zowel de burgemeester als de minister van dezelfde partij is, houdt volgens De Wit geen steek. “Voor alle duidelijkheid, dit is geen partijpolitieke kwestie. Afhankelijk van welke gemeente of welk bestuursniveau je bent, zijn er voor- en tegenstanders.”

Gevraagd naar hoe groot ondertussen het kostenplaatje voor de gemeente is na de jarenlange strijd tegen de verbrandingsoven, antwoordde De Wit dat het om 80.000 euro gaat.  (JEF WIJCKMANS)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners