In het binnengebied zijn gebouwen maar ook bomen en groen te vinden. ©  Bert De Deken

Stad toont interesse in binnengebied naast Grote Markt: “Kan invulling krijgen zoals Turnova”

Turnhout -

GO!, het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, wil een deel van haar locatie aan de Begijnenstraat verkopen. Het is daarvoor in gesprek met het stadsbestuur, dat nadenkt over een ontwikkeling zoals Turnova.

Wouter Adriaensen

Aan de Begijnenstraat krijgen vooral anderstalige nieuwkomers les. “In het grote gebouw aan de straatzijde blijft de afdeling van CVO EduKempen Nederlands als tweede taal aanbieden aan volwassenen”, vertelt Bjorn Mermans, diensthoofd infrastructuur van de Turnhoutse GO! scholengroep Fluxus. “De ongeveer zeventig OKAN-leerlingen (onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen, red.) herlokaliseren we naar een van de twee vestigingen van de Talentenschool. Een ander groot gebouw staat al enkele jaren leeg.”

Naast de drie gebouwen beschikt de site van ongeveer 10.000 vierkante meter tussen de Begijnenstraat, de Grote Markt en de Patersstraat ook over een ruime parking en heel wat groen. “Als scholengroep hebben we niet de noodzaak om dit gebied verder aan te wenden voor educatieve doeleinden. Daarom willen we door een verkoop van drie vierde van het terrein liever extra middelen genereren, die we opnieuw investeren in onze andere Turnhoutse scholen. Daarvoor zijn we momenteel in gesprek met Stad Turnhout.”

©  BERT DE DEKEN

Doorsteken

Voor het stadsbestuur vormt het GO!-gebied een interessante opportuniteit. “Het bevindt zich in het stadscentrum en kan gebruikt worden om een doorsteek te maken vanuit de Grote Markt naar verschillende straten”, stelt schepen voor Facility Management Francis Stijnen (CD&V) vast. “Bovendien sluit het aan op ons stedelijk Taxandriamuseum. Daarom bekijken we een eventuele aankoop.”

Het terrein ligt ook naast de voormalige winkel en magazijnen van badkamer- en energiegroothandel Zellien. Dat staat al meer dan een decennium leeg. Het sluit eveneens aan op het Taxandriamuseum maar ook op de Korte Begijnenstraat, waar filmorganisatie Mooov de komende jaren een bioscoop wil bouwen.

“We willen de invulling van dit grote gebied mee sturen”, zegt schepen Stijnen. “Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via erfpachten of een publiek-private samenwerking. Zo zijn de braakliggende terreinen van Brepols aan een andere kant van de Grote Markt ondertussen getransformeerd in de nieuwe wijk Turnova.”

De afdeling van CVO EduKempen aan de Begijnenstraat blijft behouden. © BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners