Turnhout telt ongeveer 1.500 sociale woningen. ©  rr

Facebookpost Vlaams Belang zet kwaad bloed bij Vooruit: “Fake news” en “manifest onwaar”

Turnhout -

Gemeenteraadslid Hannes Anaf (Vooruit) reageert verbolgen op een foto met een islamitische minaret en de tekst ‘1 op 2 sociale huurders heeft woonst in buitenland. Wanneer controles in Turnhout?’ die Vlaams Belang Turnhout online deelt. De partij verweert zich en beschuldigt bevoegd schepen Kelly Verheyen (Vooruit), die eveneens van zich afbijt.

Wouter Adriaensen

“Fake news” en “haatzaaierij”. Hannes Anaf, Vlaams Parlementslid en als gemeenteraadslid deel van de Turnhoutse meerderheid, heeft een duidelijke mening over de Facebookpolitiek van de Turnhoutse oppositiepartij Vlaams Belang. “Mensen worden tegen elkaar opgezet voor electoraal gewin”, vindt Anaf. “Er zijn problemen in onze samenleving, ook in Turnhout. Ofwel maak je die erger, ofwel probeer je ze op te lossen. Met het plan samenleven en integratie van onze schepen Kelly Verheyen doen wij dat laatste.”

Vlaams Belang verwijst in haar post naar een artikel van een Vlaamse krant. “Daarin wordt verduidelijkt dat het gaat om één op twee gecontroleerden die betrapt werden op fraude”, verduidelijkt Anaf. “In totaal gaat het echter om 309 gevallen op ongeveer 170.000 sociale woningen in Vlaanderen. Dat is 0,2% in plaats van 50%.”

Hannes Anaf. ©  Jeroen Hanselaer

Binnenstebuiten gekeerd

“In Turnhout weigert men iets te doen aan vreemdelingen die een sociale woning krijgen maar toch nog een eigendom hebben in het land van herkomst”, zegt Vlaams Belang nog online. “Het stadsbestuur met schepen Kelly Verheyen gaat zo onverminderd verder met het discrimineren van onze mensen.”

“Turnhoutenaars worden binnenstebuiten gekeerd als ze een sociale woning willen”, zegt fractieleider Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “Het is niet meer dan normaal dat hetzelfde zou gebeuren met buitenlanders. We vragen ook al jaren om controles in Turnhout, maar er heerst complete onwil. Schepen Verheyen wil niet. En ondertussen moeten we jammer genoeg vaststellen dat de wachtlijsten blijven toenemen, tot ondertussen al meer dan tien jaar.”

Reccion Van Lommel. ©  BERT DE DEKEN

Melding of vermoeden

“Het is manifest onwaar dat we niet controleren”, reageert schepen voor Huisvesting Kelly Verheyen (Vooruit). “Er zijn 1.500 sociale woningen in Turnhout en het kost 5.000 euro per controle. Bovendien betaalt de Vlaamse overheid enkel de kosten terug als er effectief fraude wordt vastgesteld. Zomaar in het wilde weg gaan controleren zou dan ook onbetaalbaar zijn. Het gebeurt wel zodra er een melding wordt gemaakt of er een vermoeden van fraude is. Dat kan bijvoorbeeld wanneer een sociale woning lange tijd leeg staat. Daarvoor zetten we zelfs privédetectives in. Zo doen alle Vlaamse woonmaatschappijen dat.”

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners