Patrick Craenhals met zijn dochter Caroline ©  Koen Fasseur

Voka viert Patrick Craenhals (Belgian Scrap Terminal) als pionier van de Waaslandhaven

Sint-Niklaas -

Op het eindejaarsfeest van Voka Antwerpen – Waasland heeft Patrick Craenhals een lifetime achievement award gekregen voor zijn goed gevulde carrière bij Belgian Scrap Terminal. Hij vormde het familiebedrijf uit Willebroek om tot een wereldspeler in de recyclage van metaal en was in de jaren tachtig een van de eerste investeerders in de toen pas geopende Waaslandhaven.

Jonas van Boxel

In ’t Bau-haus in Sint-Niklaas kwamen woensdagavond 600 ondernemers samen voor het jaarlijkse Eindejaarsfeest van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen – Waasland. Zoals elk jaar hoorde daar ook een Lifetime Achievement Award bij, voor de carrière van iemand die een bijzondere bijdrage leverde aan het Waasland.

De eer was voor Patrick Craenhals. Hij kwam in de jaren tachtig aan het hoofd van Belgian Scrap Terminal (BST), een familiebedrijf dat in 1922 werd opgericht door zijn grootvader. Die begon langs het kanaal in Willebroek met het sorteren en vodden en metaal die hij met de kar was gaan ophalen. Na de Tweede Wereldoorlog ging het bedrijf zich volop toeleggen op schroot en investeerde de familie in machines om de verschillende materialen te kunnen voorsorteren.

Patrick Craenhals vormde BST om van een lokaal bedrijf in de Europese staalindustrie tot een wereldwijd toonaangevende speler in de recyclage van metaal. Hij vestigde zich in 1986 in de toen pas geopende Waaslandhaven en investeerde in technologie om van daaruit aan de wereldwijde vraag te kunnen voldoen.

1,5 miljoen ton metaal

BST verwerkt jaarlijks 1,5 miljoen ton metaal. Afgedankte wagens, wasmachines, tanks, boilers, … worden allemaal ontmanteld om als grondstof een nieuw leven te gaan leiden. Vandaag is de hoofdzetel gevestigd in Kallo, aan het Vrasenedok in de Waaslandhaven. Willebroek en Kallo zijn nog steeds de grootste hubs, het bedrijf heeft ook vestigingen in Luxemburg en Frankrijk. In 2021 haalde BST een omzet van 350 miljoen euro.

De keuze voor Craenhals als winnaar van de carrièreprijs was snel gemaakt, zegt Philippe Heyvaert, secretaris-generaal van de Kamer Antwerpen-Waasland. “Patrick Craenhals is een bescheiden man, maar wat hij en zijn familie hier de voorbije decennia hebben uitgebouwd is een uitzonderlijk verhaal. Het is weinig bekend, maar honderd jaar geleden was Belgian Scrap Terminal uit Willebroek een van de eerste investeerders op de linkeroever van de Schelde. En vandaag is het bedrijf toonaangevend in recyclage; een van de meest duurzame en toekomstgerichte sectoren.”

Patrick Craenhals droeg de operationele leiding van BST enkele jaren geleden over aan zijn dochter Caroline. Hij is bijzonder vereerd met de erkenning. “Wanneer je op mijn respectabele leeftijd kan terugblikken op zo’n mooi én succesvol ondernemersleven, mag je je gezegend voelen. Maar ik ben in de eerste plaats dankbaar dat ik een van de pioniers mocht zijn van ons bedrijf, dat in september haar honderdjarig bestaan vierde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER