Waarom was sfeer op het Kiel grimmiger dan op Turnhoutsebaan? “Jongeren voelen zich in de steek gelaten”

Antwerpen -

Na de stuntzege van het Marokkaans voetbalelftal tegen Spanje barstten er dinsdag op verschillende plaatsen in Antwerpen feestjes uit. Hoewel de sfeer overwegend positief en uitbundig was, raakten de gemoederen eventjes verhit op het Kiel, het puike werk van buurtvaders, jeugdwerkers en vrijwilligers ten spijt. Samir El Morabit, projectcoördinator van Samen op straat, probeert te verklaren waarom het er opnieuw iets grimmiger was dan op de Turnhoutsebaan: “Jongeren voelen zich hier in de steek gelaten.”

Laurens Van Aert

“Het is maar een simpel raam, zo erg is dat allemaal niet. Ik ben niet boos noch wraakzuchtig. Het zijn opnieuw een paar heethoofden die het verpesten voor al de mensen die met respect feestvieren. De sfeer was uitbundig en superleuk”, maakt Michelle De Meulder duidelijk.

Cafébazin Michelle De Meulder. © Patrick De Roo

De cafébazin van De Ton, op de hoek van de Abdijstraat en Pierenbergstraat, zag een terrasraam sneuvelen tijdens een korte schermutseling. “De gemoederen raakten kortstondig verhit aan het terras. De politie had het waterkanon ingezet waardoor een aantal relschoppers hier passeerde op weg naar het kantoor. Uiteindelijk bedaarden de buren de gemoederen. Nadien hielpen jongeren met de opkuis. Ze zeiden voortdurend sorry in de naam van alle Marokkaanse fans.”

Verschillende verklaringen

Samir El Morabit, projectcoördinator van Samen op straat, een project van buurtwerkorganisatie Saamo vzw, verklaart waarom de sfeer op het Kiel opnieuw grimmiger was dan op de Turnhoutsebaan. “Ten eerste zouden er jongeren van buitenaf afgezakt zijn naar het Kiel. Buurtvrijwilligers zagen heel wat onbekende gezichten in de menigte, wat die stelling bekrachtigt.”

“Ten tweede nam een Nederlandse muzikant gisteravond een videoclip op in de buurt van de Sint-Bernardsesteenweg. Dat heeft de onrust doen oplaaien, al beschikken we momenteel zelf nog niet over alle details.”

Het was toch vooral in de eerste plaats feest dinsdagavond. ©  Victoriano Moreno

©  Victoriano Moreno

“Maar wat belangrijker is”, gaat El Morabit verder: “Jongeren voelen zich hier in de steek gelaten. Eerst en vooral is er wantrouwen tegenover de politie, iets dat trouwens ook omgekeerd geldt. Er loopt een traject waarbij politie, stad en jeugdpartners en Saamo samenwerken om tot constructieve dialogen te komen met wederzijds respect. Daarnaast worden diensten afgebouwd en is er weinig publieke ruimte in een wijk met veel jongeren. Op de pleintjes waar ze komen, krijgen jongeren klachten van buren over zich heen. Sommigen namen deze gelegenheid om hun onvrede te uiten.”

“Heel wat jongeren gingen na een tijd wel in alle sereniteit naar huis omdat ze beseften dat het feest erop zat. Het is belangrijk dat we die positieve kant niet uit het oog verliezen”, vult cafébazin De Meulder besluitend aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV