©  AFP

Burgemeester Kyiv vreest “apocalyptische” winter

De burgemeester van Kyiv waarschuwt voor een mogelijke “apocalyps” voor de Oekraïense hoofdstad deze winter als Russische luchtaanvallen op de infrastructuur doorgaan. Inwoners hoeven nu niet te evacueren, maar moeten wel bereid zijn de stad te verlaten, zegt burgemeester Vitali Klitsjko.

wverBron: De Telegraaf

“Kyiv zou stroom, water en warmtevoorzieningen kunnen verliezen. De apocalyps zou kunnen gebeuren, zoals in Hollywoodfilms, als het niet mogelijk is om in huizen te wonen gezien de lage temperatuur”, zegt hij in een interview.

De hoofdstad heeft vijfhonderd verwarmde onderkomens ingericht, maar dat is ruim onvoldoende om alle 3,6 miljoen inwoners op te vangen bij volledige stroomuitval. De temperatuur kan de komende tijd dalen tot min 15 graden. Als er dan geen stroom is, moet het water uit gebouwen worden afgetapt om te voorkomen dat het waterleidingnet kapotgaat door bevriezing.

LEES OOK. Negen redenen waarom Poetin en het Russische leger een zeer sombere winter tegemoet gaan

Klitsjko dringt er bij de bewoners op aan noodvoorraden voedsel en water aan te leggen en kleding en documenten bij de hand te houden voor het geval men snel moet vertrekken als de verwarming uitvalt. Maar zover is het nog niet. De stad heeft volgens Klitsjko op dit moment maar 20 procent stroomtekort. Bovendien zijn er internationale acties gaande om generatoren naar Oekraïne te brengen. Volgens de burgemeester zijn er “tienduizenden” nodig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER