Het is niet mogelijk om digitaal te reserveren voor de stedelijke zwembaden.  © Patrick De Roo

Schade bij stad Antwerpen door cyberaanval is groot

Antwerpen -

Het lijkt er steeds meer op dat een crimineel netwerk achter de cyberaanval op het informaticasysteem van de stad Antwerpen zit. De schade aan de werking van de stedelijke administratie en de politie is groot. Het zal waarschijnlijk nog tot eind deze maand duren voor alles is opgelost.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Gevolgen van cyberaanval op de dienstverlening van de stad Antwerpen

De stad Antwerpen was in de nacht van maandag op dinsdag het slachtoffer van een cyberaanval. Kwaadaardige software of malware viel de toepassingen in Windows aan. De stad had de afgelopen jaren al zwaar geïnvesteerd in cyberbeveiliging. Er zouden momenteel geen aanwijzingen zijn dat er gegevens en dossiers van Antwerpenaars zijn gestolen. Op dit moment kwam er nog geen vraag zijn om losgeld in ruil voor de sleutel om heel het systeem weer te herstellen.

Toevallig liet Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zich twee weken geleden in zijn raadscommissie nog uit over de beveiliging van de informatica bij de stad Antwerpen. De stad beschikt over een chief digital office (CDO). “Hij tast de organisatie af naar digitale opportuniteiten en zwakheden”, zei De Wever. “Wekelijks krijg ik een rapport en dat is pittige lectuur. Je leert wel wat over cyberveiligheid en vooral het gebrek aan cyberveiligheid.”

Het waren profetische woorden, want twee weken laten werd de stad dus slachtoffer van een zware cyberaanval.

Dienstverlening

Ondertussen laten de gevolgen van deze aanval zich voelen in de dienstverlening. Zo is het maken van afspraken voor bijvoorbeeld een bezoek aan het recyclagepark en het zwembad niet mogelijk. Tickets voor musea kunnen niet digitaal worden gekocht.

Ook het aanvragen van parkeerverbodsborden en feesttenten bij de stedelijke uitleendienst is momenteel uitgesloten. Bij de stadsloketten is een aantal documenten nog steeds aan te vragen en af te halen, zoals reispassen en rijbewijs. Voor aangifte van geboorte, erkenning, huwelijk en overlijden kan je nog steeds terecht bij de stadsloketten. Wat momenteel niet mogelijk is, zijn nationaliteitsaanvragen, parkeervergunningen en lopende dossiers migratie. Ook het opladen van de sorteerpas voor de sorteerstraten kan tijdelijk niet.

Betalingen

Ook bij het OCMW van Antwerpen zouden er problemen zijn met de betalingen van het leefloon. Antwerps schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) benadrukt dat er alles aan wordt gedaan om te zorgen dat de mensen krijgen waarop ze recht op hebben. “Bij het OCMW wordt volop gewerkt aan een oplossing waardoor mensen hun geld waar ze recht op hebben toch zullen krijgen ofwel via de bank ofwel cash”, zegt Meeuws. “Het klopt dat het via de normale weg momenteel niet mogelijk is. Leeflonen worden op het einde van de maand uitbetaald en hopelijk zijn tegen dan ook de grootste problemen van deze aanval opgelost.”

Binnen de stadsadministratie wordt de volgende dagen een lijst met prioriteiten opgesteld die zo snel mogelijk worden hersteld. Dat zou rond het weekend opgelost moeten zijn. Ondertussen probeert iedereen binnen de stedelijke administratie zich te behelpen. Sommige systemen liggen gewoon uit en er zijn heel wat problemen met het mailverkeer binnen de stedelijke administratie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners