Schepen Els van Doesburg is opgezet met het project. © Patrick De Roo

Stad Antwerpen stelt huisvuilwagens op waterstof voor: “Dit is technologie van de toekomst”

Antwerpen -

Op de Boomstesteenweg stelde de stad Antwerpen woensdagmiddag een Vlaamse primeur voor. Twee jaar lang zullen twee huisvuilwagens op waterstof rondrijden in Antwerpen om er restafval op te halen. Daarna volgt een evaluatie die beslist of de stad ermee voortgaat. Schepen voor Stads- en Buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA) is enthousiast over het project: “Dit is een schoolvoorbeeld van langetermijndenken.”

“Als Antwerpen willen we telkens de eersten en de besten zijn. Met deze Vlaamse primeur maken we die ambitie opnieuw waar”, zegt een trotse schepen Els van Doesburg tijdens de voorstelling van de wagens. De twee huisvuilwagens rijden gedeeltelijk elektrisch en gedeeltelijk op waterstof. “Zo kunnen ze een volledige route afwerken. Het heeft ook een positieve impact op de uitstoot. Dat is belangrijk, want huisvuilwagens verbruiken enorm veel.”

De twee nieuwe huisvuilwagens. © Patrick De Roo

Volgens Van Doesburg zijn er nog heel wat andere voordelen verbonden aan de nieuwe wagens. “Dankzij de gereduceerde uitstoot is het aangenamer werken voor vuilnisophalers. De wagens maken bovendien geen geluid. Dit is technologie van de toekomst, toch iets waar de stad zich graag mee identificeert.”

De twee huisvuilwagens rijden de komende twee jaar rond in de straten van Antwerpen. Daarna maakt de stad een eindbalans op. “Als het ons bevalt, gaan we ermee voort. Het is sowieso de bedoeling dat we veel leren de komende tijd. We zullen ook luisteren naar de feedback van iedereen die er dagelijks mee werkt.”

Els van Doesburg krijgt uitleg tijdens het tanken. © Patrick De Roo

De wagens zullen restafval ophalen, een bewuste keuze zo blijkt. “Zij moeten sowieso richting de verbrandingsoven ISVAG in Wilrijk en passeren dus het tankstation waar ze met waterstof gevuld kunnen worden”, aldus Van Doesburg.

Europees project

De ingebruikname van de huisvuilwagens kadert binnen het Europese REVIVE-project dat ook in andere Europese steden loopt. Bart Bierbuyck, de uitvoerend directeur van het Clean Hydrogen Partnership is blij dat het partnerschap het Antwerpse project mee financiert. “We geven subsidies om deze technologie uit te testen en vervolgens op grote schaal uit te rollen. Dat Antwerpen hierin een pioniersrol opneemt, is super. Andere Belgische steden kijken alvast uit hoe het hier zal verlopen.” (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners