© ATV
Maarten Inghels presenteert monument voor verloren huisdieren bij buurthuis Unik: “Affiches zitten boordevol anekdotiek”
Op de voorgevel van buurthuis Unik op de Fransenplaats prijkt sinds woensdagochtend een semi-permanent monument van schrijver en beeldend kunstenaar Maarten Inghels. Het kunstwerk bestaat uit een eigenzinnige collectie affiches van vermiste huisdieren die de Antwerpenaar van de straat plukte. In de lente van 2023 verschijnt het bijbehorende kunstboek ‘Gelieve in de kelder te kijken’.
“Ik verzamel al jaren straataffiches van vermiste huisdieren die mensen ophangen om hun kat, hond of papegaai terug te vinden. Die zelfgemaakte typografie en beelden of tekeningen van de bewuste dieren vind ik mooi, en ook het verhaal erachter interesseert me. Na jaren verzamelen achtte ik de tijd rijp om de baasjes eens op te bellen en hen te vragen hoe met hun dieren vergaan is. En ik kan je verzekeren, ik hoorde de gekste verhalen”, vertelt Maarten Inghels.
De werken van Inghels aan de gevel van Unik. — © Robin Fasseur
“Zo beweerde een waarzegster dat zij de locatie van een verloren hond kon achterhalen dankzij haar kristallen bol en eiste een vrouw losgeld in de vorm van een vindersloon en onkosten voor een kat die ze een hele periode had verzorgd.” Inghels tekende een heleboel verhalen op en verwerkte ze in een kunstwerk op de buitenmuur van buurthuis Unik op de Fransenplaats.
“Unik vroeg of ik een monument wilde maken voor een project rond de burgerbegroting. En toen dacht ik meteen aan een werk over verloren huisdieren. Het buurthuis is namelijk een plaats waar veel verhalen en mensen samenkomen.”
Een passante houdt halt bij het werk van Inghels. — © Robin Fasseur
“Je ziet ook dat de installatie passanten raakt. Mensen houden halt en zijn geïnteresseerd in de verhalen”, meent Inghels. “Wie geïnteresseerd is in een affiche, kan er gratis eentje afhalen bij Unik.”
Tijdelijk karakter
Het kunstwerk van Inghels is sinds woensdagvoormiddag te zien aan de buitenmuur van het buurthuis. “Het is een semi-permanent werk. Dat is niet erg, want dat past perfect bij de tijdelijkheid van de affiches. Nadat ze hun dieren hebben teruggevonden, halen mensen ze opnieuw weg. En zo niet worden ze na een bepaalde tijd toch groezelig, wat ook tof is.”
Ook op straat zijn affiches terug te vinden. — © Robin Fasseur
Voor wie niet de tijd heeft om te passeren langs de Fransenplaats, heeft Inghels goed nieuws. “In de lente van 2023 verschijnt bij Stockmans Artbooks het bijbehorende kunstboek ‘Gelieve in de kelder te kijken’. “Dat is een selectie van een tweehonderdtal affiches en verhalen die ik optekende samen met Jan Lemaire, Jean-Michel, Denis Meyers en Nicolas Marichal. Zij verzamelden dezelfde affiches in Brussel en Gent.”
“Om de publicatie van het boek mogelijk te maken, zijn we met een crowdfunding gestart. Info daarover kunnen lezers vinden via deze link. We zijn trouwens nog altijd op zoek naar straffe huisdierverhalen. Wie die met ons wil delen, mag me steeds een seintje geven”, besluit Inghels. (lava)
Hoofdpunten
Onderzoek naar corrupte contacten drugsbaas: Flor Bressers liet privédetective speurders en magistraten schaduwen
Politicoloog peilt Bart De Wever: “Als het Vlaams-nationalisme in 2024 spectaculair wint, is dat het einde van dit België”
DOSSIER. Verplichte parkeerruimte bij nieuwe woonprojecten, is dat nog wel nodig? Waarom ‘parkeernorm’ nog niet op punt staat
Acteurskoppel Tine Embrechts en Guga Baúl gaan dag na elkaar in première in dezelfde zaal: “We weten nog niet of we naar elkaar gaan kijken”
Bekijk meer ATV
Renovatie Kasteel Ravenhof zal miljoenen kosten door schade aan dak
Online veiling van de failliete muziekketen Keymusic gaat van start
Ook ouders in Boom moeten zich digitaal aanmelden om hun kind in te schrijven in een school
Rouwregister geopend in Havenhuis voor overleden sluiswachter Kris Goossens, ook de loodsen brachten al een eerbetoon