De internationale onderzoekers werden ontvangen in het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde. © pol de wilde - corelio

Internationale onderzoekers wisselen corona-ervaringen uit in Antwerpen: “Wereldwijde verschillen begrijpen”

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) bracht dinsdag en woensdag bijna vijfhonderd internationale onderzoekers - uit verschillende disciplines - samen om expertise en ervaringen rond Covid-19 uit te wisselen. De uitwisseling kadert binnen de 63ste editie van het jaarlijkse ITG-Colloquium.

blg

LEES OOK. België blijft actieve rol spelen in mondiaal gezondheidsbeleid van Europese Unie

Welke lessen trekken de internationale wetenschappers uit de pandemie? Op die en andere vragen rond pandemische paraatheid werd in Antwerpen naar antwoorden gezocht. Wat zijn de effecten van de beleidsmaatregelen? En wat kunnen we leren van de toegang tot testen en vaccins?

Het ITG bracht de ervaringen van al deze landen onder een dak samen. “De Covid-19-pandemie werd immers in verschillende delen van de wereld anders aangepakt”, duidt het Instituut. “Landen zoals Peru, Zuid-Afrika, Brazilië en India hadden te kampen met zeer dodelijke golven, terwijl andere landen het virus vrij goed onder controle hielden.”

“Hoewel Covid-19 ons allemaal trof, blijft het een uitdaging om de wereldwijde verschillen te begrijpen”, zegt Marc-Alain Widdowson, directeur van het ITG. “We zagen bijvoorbeeld de verschillende effecten van de pandemie bij verschillende inkomensgroepen. We kunnen allemaal van elkaar leren. Het is bemoedigend om ervaren en jonge onderzoekers hun expertise te zien uitwisselen en nadenken over hoe we het beter kunnen doen in de toekomst.”

Het ITG-colloquium is de jaarlijkse wetenschappelijke conferentie van het ITG die wereldwijd op grote belangstelling kan rekenen. Al sinds 1959 brengen de ITG-colloquia duizenden experten van over de hele wereld samen om de meest prangende wetenschappelijke vraagstukken over internationale gezondheid te bespreken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners