De gigantische windmolenwiek is dé blikvanger van de expo.© yjs

Windmolenwiek van 17 meter is blikvanger van klimaatexpo

Sint-Niklaas -

In de tentoonstellingszaal van het Stedelijk Museum in Sint-Niklaas wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de jaarlijkse tentoonstelling van de Koninklijke Kunstkring Lucasgezellen. Voor de 76e editie pakt het gezelschap uit met de expo ‘Warme Winter?‘ waarbij klimaat en natuurbehoud centraal staan. Dé blikvanger is de reusachtige windmolenwiek die aan de ingang van het SteM ligt te pronken.

Yannick Joos

“De expo ‘Warme Winter?’ is een manifest geworden voor een dringend natuurbehoud en een aangepast klimaatbeleid”, zegt Marleen Maes, penningmeester van de Lucasgezellen. “In samenwerking met leden van de Wase Kunstkring en vier jongeren van de Antwerpse en Sint-Niklase academie hebben zo’n veertig Wase kunstenaars de milieuproblematiek als inspiratie voor deze expo gebruikt. Ook de befaamde cartoonist Karl Meersman werkte mee, aangezien de klimaatproblematiek hem zelf ook sterk beroert. Zijn zwemmende olifanten van meer dan twee meter breed zijn een van de eyecatchers van deze expo.” (Lees verder onder de foto)

Ook de werken van de befaamde cartoonist Karl Meersman worden tentoongesteld in het SteM. © yjs

Wie de expo komt bezoeken, kan bij de ingang van het museum niet naast de gigantische windmolenwiek van 17 meter lang kijken. “De Verbeke Foundation uit Kemzeke bracht ons de wiek als steun aan de expo”, gaat de penningmeester verder. Het doel van de expo is om een statement te maken en invloed te kunnen uitoefenen op het beleid, maar tegelijk ook om met weinig middelen een goede expo te maken die kan inspireren op vlak van klimaatbewustwording.”

“We stellen ook vast dat het steeds moeilijker wordt om het financiële plaatje rond te krijgen”, zegt Marleen Maes. “Onze lokale kunstkring met zowel amateurs en professionele kunstenaars heeft een dergelijk forum nochtans nodig om op een betaalbare manier met hun werk naar buiten te kunnen komen.”

De expo met de bijhorende randanimatie vindt plaats in de SteM-site van zondag 11 december tot vrijdag 30 december.

Meer info via: lucasgezellen.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners