© RR

Stad maakt 22 opvangplaatsen vrij voor jongeren

Antwerpen -

De temperaturen gaan onder nul de komende nachten. De stad stuurt daarom extra outreachteams op pad om dak- en thuislozen te wijzen op de nachtopvang. Deze winter worden ook 22 plaatsen gecreëerd voor jongeren.

Rebecca Van Remoortere

De stad maakt deze winter nieuwe plaatsen vrij voor dak- en thuislozen. Het gaat over 22 opvangplaatsen voor jongeren. “Dat zijn geen minderjarigen, want zij vallen in principe onder jeugdzorg. Het gaat over plaatsen voor jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar die bijvoorbeeld thuis niet terechtkunnen”, aldus schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit).

De plaatsen voor de jongeren komen er in Pension Van Schoonhoven in de Van Schoonhovenstraat. Daar werden als proefproject in augustus al twaalf kamers opengesteld voor de opvang van thuis- en dakloze jongvolwassenen, nu worden dat dus 22 plaatsen. Opmerkelijk is dat de plaatsen permanent beschikbaar zijn. De jongeren moeten dus overdag de opvang niet verplicht verlaten. Dat is in de meeste andere opvangcentra wel het geval.

“Het gaat ook over individuele kamers waar ze alleen kunnen slapen. We kunnen nooit alle mensen op straat bereiken in de nachtopvang omdat ze het niet zien zitten om in slaapzalen te slapen, maar voor deze plaatsen is dat dus niet het geval.”

Meer dan 10% van de daklozen bekend in de Antwerpse nachtopvang zijn tussen 18 en 25 jaar. Het gaat over een tachtigtal jonge mensen die zich vaak niet thuis voelen in de klassieke nachtopvang.

Naast de plaatsen voor de jongeren komen er ook meer plaatsen voor zieken. Die gaan van 16 naar 24 plaatsen en ook hier gaat het over individuele kamers. De zieken worden opgevangen in de Lange Scholiersstraat bij Strand.

Victor

Ook daklozenopvang Victor blijft open deze winter. De opvang verhuisde daar vorig jaar van verdieping door problemen met de brandveiligheid. “We kunnen nog altijd gebruikmaken van het gebouw, maar op lange termijn zal daar wel naar een andere oplossing worden gezocht”, aldus Meeuws.

Door de extra koude temperaturen deze week stuurt de stad meer outreachteams de straat op om dak- en thuislozen te wijzen op de mogelijkheden van de nachtopvang. “De bezettingsgraad lag het afgelopen weekend rond de 80% in onze opvangcentra. Er is dus nog plaats en er moet niemand buiten slapen”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners