Hilde Crevits maant Vincent Van Quickenborne “zijn job te doen”, maar die repliceert: “Struisvogelpolitiek”

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) is niet van plan om te snoeien in het Groeipakket van minderjarige relschoppers. Dat zei ze in het Vlaams Parlement na een vraag van Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). Ze riep het federale niveau op om in eigen boezem te kijken, maar justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) blijft erbij dat er wel degelijk gesnoeid kan worden.

Bron: BELGA

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne verklaarde vorige week dat ouders van jonge relschoppers meer voor hun verantwoordelijkheid moeten worden geplaatst. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer stelde hij voor om desnoods te snoeien in de kinderbijslag. Van Quickenborne deed zijn uitspraak tijdens een debat over de rellen die uitbraken na de wedstrijd tussen België en Marokko op de Wereldbeker in Qatar. 

“Over dat ballonnetje zou ik een suggestie willen doen”, antwoordde Crevits woensdag. “Zorg dat mensen geïdentificeerd, opgevolgd en veroordeeld worden. Kortom: doe je job.”

Volgens De Reuse moet er wel kunnen worden gesnoeid in het Groeipakket. “Elk beleidsniveau moet zijn verantwoordelijkheid nemen, dat is de oproep die vorige week werd gedaan”, zei hij. “Er bestaat in Vlaanderen een systeem om ouders te steunen bij de opvoeding, dat draaiende wordt gehouden door de belastingbetalers. Daar moet een engagement tegenover staan van die ouders.”

Van Quickenborne: “Struisvogelpolitiek”

Minister Van Quickenborne zelf blijft erbij dat er gesnoeid kan worden in het Groeipakket van minderjarigen die voortdurend met de politie in aanraking komen. De Open Vld-vicepremier kaatst de kritiek van Crevits terug door te wijzen op het plaatstekort in instellingen voor minderjarigen.

Van Quickenborne is niet onder de indruk van die uithaal, blijkt uit een korte reactie. “Iedereen moet zijn job doen. Justitie staat in voor straffen en veroordelen. Maar beweren dat Justitie alleen dit probleem zal oplossen, is struisvogelpolitiek”, zegt hij.

Hij wijst expliciet naar de deelstaten, die “ook hun job moeten doen”. Justitie legt immers straffen op, maar die kunnen lang niet altijd worden uitgevoerd door een gebrek aan plaatsen in jeugdinstellingen. “Ook daar kan meer worden gedaan. Zorg er dus voor dat als de jeugdrechter iets beslist, dat ook meteen correct kan worden uitgevoerd.”

De minister blijft er ook bij dat het Groeipakket gebruikt kan worden als hefboom: dat gebeurt nu al om spijbelgedrag tegen te gaan, en kan “net zo goed toegepast worden bij minderjarigen die voortdurend met de politie in aanraking komen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER