Jessy in haar atelier, met vooraan haar eigen hand en die van haar partner.   ©  kma

Van hand van overleden vader tot pootafdrukje van hond: Jessy maakt tastbare herinneringen in porselein

Zandhoven -

Jessy Fenicx (39) verloor vier jaar geleden haar vader. Toch kan de Zandhovense in moeilijke momenten nog altijd zijn hand vastnemen, dankzij een levensecht beeld in porselein. Omdat ze zo dankbaar is voor die persoonlijke herinnering, leerde ze zelf het procedé en maakt ze nu tastbare souvenirs in porselein. Deze week kwam nog iemand een pootafdrukje van een overleden hond ophalen. “Die vrouw was zo ontroerd en blij. Daar doe ik het voor”, zegt Jessy, die haar garage in de Langestraat als atelier inrichtte.

Kristin Matthyssen

Als je de porseleinen beeldjes ziet, die ook een brons-, zilver- of goudafwerking kunnen krijgen, lijkt het alsof Jessy tien jaar hogere kunstacademie heeft gevolgd om zo te kunnen beeldhouwen. “Maar bodycasting zoals het wordt genoemd, gaat over een bepaald proces. Ik heb de opleiding zelf gevolgd bij een van de pioniers in Tielen.”

“Eerst wordt er een mengsel gemaakt op basis van algen en water, een alginaat, dat je een beetje kan vergelijken met de slijm waar kinderen mee spelen. Hier kan je dan een hand, pootje of bijvoorbeeld een babyschoentje of knuffelbeer insteken. Als het alginaat is uitgehard tot een harde rubber, moet je je voorzichtig uit de mal bewegen. Daarna giet ik er porselein in. Zonder te verwarmen in een oven hardt dit dan uit. Als het porselein voldoende uitgehard is, pakken we het beeld eruit en begint de droogtijd, het afwerkingsproces en het kleuren. De gemiddelde afwerkingsduur ligt tussen de tien tot twaalf weken, afhankelijk van de grootte.”

Jessy werkt bramen weg op een gezicht. De afwerking vraagt geduld. ©  kma

Alle details op het 3D-beeld zijn te zien, van rimpels tot littekens, nagels, een ring en zelfs haartjes. “Toen mijn vader palliatief was, heeft een vriendin me op het bestaan van hand- en bodycasting gewezen. Mijn zoon was toen dertien, en net als ik heel close met mijn vader. We hebben toen verschillende mals gemaakt, onder meer van mijn hand in de hand van mijn vader en onze drie handen verstrengeld. Het doet zo veel deugd om die hand nog eens te kunnen vastpakken.”

Een unieke tastbare herinnering. ©  Jessy Fenincx

Na het overlijden van haar vader werd Jessy zelf ziek. “Ik ben wat in de knoop geraakt met mezelf en ben toen zelf die opleiding gaan volgen. Het heeft mij geholpen om beter te worden. Tastbare herinneringen maken is zo dankbaar. Het kan als het einde nadert, maar ook na de dood in samenspraak met de begrafenisondernemer. Ook blije momenten vereeuwigen is leuk, zoals babyschoentjes, babyvoetjes en -handjes - want ze groeien zo snel - een zwangerschapsbuik, een knuffelbeer waar je erg aan gehecht bent of een borstbeeld.

Afspraak

Elk beeld is uniek. Daarom wordt er altijd op afspraak gewerkt. Tot 20 december heeft Jessy een valentijnsactie lopen voor wie de hand van zichzelf en partner wil laten vereeuwigen. Interesse?info@bodycastingjessy.be en www.bodycastingjessy.be.

Een hondenpootje. ©  kma

Jessy in haar atelier, met vooraan haar eigen hand en die van haar partner.  ©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht