© ATV

Herstelling afgebrande kasteel Boekenberg gaat van start

Deurne -

In het Boekenbergpark in Deurne zijn de herstellingswerken gestart aan het kasteel Boekenberg, na de hevige brand van een paar maanden geleden. De brokstukken worden verwijderd en in januari wordt een nieuw dak geplaatst. Het cohousingsproject van Symbiosis vzw loopt dan wel vertraging op, de plannen blijven ongewijzigd.

LEES OOK. Geen kwaad opzet: elektrisch defect is oorzaak van brand in kasteel Boekenberg

LEES OOK. Zware brand kasteel Boekenberg raakt buurt in het hart: “Gaan we het ooit nog in zijn pracht terugzien?

Een hevige brand hield op 12 augustus lelijk huis in het kasteel Boekenberg, in het gelijknamige park in Deurne-Zuid. Er was geen kwaad opzet in het spel. De oorzaak was een elektrisch defect, maar dat neemt niet weg dat het kasteel zwaar gehavend is. Het dak werd volledig vernield, net zoals de historische houtstructuren uit de 19de eeuw. En ook op de eerste verdieping was heel wat schade.

Gelukkig is het kasteel niet hopeloos verloren. Er wordt intussen hard gewerkt om het kasteel opnieuw in zijn volle glorie te herstellen. “Op dit moment wordt de site opgekuist”, zegt Steven D’Haens van Symbiosis, de vzw die in het kasteel een cohousingproject wil realiseren. “Begin volgend jaar wordt er een nieuw dak geplaatst, daarna de nieuwe ramen. Wanneer dat is gebeurd, kunnen de muren beginnen drogen. Dat is noodzakelijk om de volgende werken aan te vatten. Onze timing is daarvan afhankelijk en dus is het moeilijk in te schatten wanneer we effectief verder aan de slag kunnen met de realisatie van ons project. Volgens onze oorspronkelijke planning zouden de werken in maart 2023 afgerond moeten zijn, maar die deadline halen we uiteraard niet.”

De brand is een grote tegenslag geweest voor Symbiosis en de toekomstige bewoners van het kasteel, maar ze laten zich niet uit het lood slaan. “Het kasteel wordt volledig hersteld en zal er weer uitzien zoals vroeger”, aldus Steven D’Haens.  jas

Met een kraan worden de vernielde dakstructuren verwijderd. ©  jas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV