Zo moet het terrein in de Schoolstraat er over een tweetal jaar uitzien. © Resor Residential

Bekende diamantslijperij wijkt voor woonproject ’t Steentje: “Al veel interesse van Itegemnaars zelf”

Itegem -

De voormalige diamantslijperij, zagerij en snijderij Familie Medard Vermeulen in het centrum van Itegem (Heist-op-den-Berg) maakt plaats voor woonproject ’t Steentje. Op het terrein in de Schoolstraat komen veertien BEN-appartementen met een, twee of drie slaapkamers. “De ligging is uitstekend, met alle faciliteiten van het centrum vlakbij”, klinkt het bij de projectontwikkelaars.

Kristof Van Rompaey

Medard Vermeulen opende zijn diamantslijperij in 1936. “Hij was in de streek bekend voor zijn uitstekend vakwerk. Tijdens de hoogdagen werkten zo’n honderd werknemers in de zaak”, vertelt makelaar Nick Vervoort van Immosent. “Marcel en Jef, de zonen van Medard, stapten mee in het bedrijf. Het bleef actief tot aan het eind van de jaren tachtig. Jef woonde nog tot aan zijn overlijden in 2020 op de plek waar project ’t Steentje nu wordt opgericht.”

De ontwikkelaars gaan duurzame technieken gebruiken, zoals zonnepanelen en geothermie. © Resor Residential

Via een aangetrouwde tante is Vervoort toevallig familie van een van de drie erfgenamen van de slijperij. Zij vroegen zelf een vergunning aan voor het project en lieten het nadien over aan ontwikkelaars Clique Invest en Resor Residential. Zij gaan verder met de plannen zoals ze al vergund waren. Over een vijftal maanden hopen ze er de afbraakwerken voort te zetten. Nadien verwachten ze een bouwtijd van ongeveer anderhalf jaar. “Enkele ramen zijn al weggenomen, maar de gebouwen staan nu nog grotendeels overeind”, zegt Vervoort.

Duurzame technieken

Eens het terrein bouwrijp is gemaakt, trekken de ontwikkelaars er veertien BEN-appartementen op. “Er komt een divers aanbod aan wooneenheden met een, twee en drie slaapkamers”, legt Gilles Orlians van Resor Residential uit. “We werken met hoogwaardige materialen en duurzame technieken, zoals zonnepanelen en geothermie. We doen zelfs een extra inspanning bovenop het wettelijke om naar BEN-score 20 te gaan.”

De woning in de Schoolstraat en de achterliggende diamantslijperij maken plaats voor de nieuwbouw. © Joren De Weerdt

Projectontwikkeling nabij kernen is een speerpunt voor Resor Residential. “We geloven in dorpscentra en steden”, stelt Orlians. “We trachten dus ons steentje bij te dragen aan een woonaanbod dat zo dicht mogelijk bij de kerktoren blijft. In dit geval mag je dat letterlijk nemen, want vanuit de tuin van ’t Steentje zie je de kerk staan. Je hebt dus het comfort van alle faciliteiten in het centrum bij de hand.”

Gezonde mix

Met het project mikken de ontwikkelaars en de makelaar zowel op investeerders als vaste bewoners. “De verkoop moest nog officieel starten, maar er was meteen al veel interesse”, zegt Vervoort. “Er zijn op dit ogenblik sowieso bijzonder weinig appartementen beschikbaar in het dorp. Tot nu toe zien we vooral geïnteresseerden die al in Itegem wonen en er graag willen blijven. Een aantal van hen zag de vergunning uithangen of merkte de hekken rond het project op. Zo zijn we dus al goed gelanceerd zonder echt reclame te maken. ”

De veertien appartementen hebben verschillende afmetingen en zijn er met een, twee of drie slaapkamers. © Resor Residential

Geïnteresseerden kunnen voor de verkoopsgesprekken terecht in het nieuwe kantoor van Immosent in Wiekevorst. Vervoort of zijn collega Stijn Michielsen staan er kandidaat-kopers graag te woord. “Het kleinste appartement staat op de markt voor 240.000 euro”, zegt Vervoort. “De duurste wooneenheid is 159 vierkante meter groot en telt drie slaapkamers. ’t Steentje biedt dus een gezonde mix om aan de woonbehoefte van elke Itegemnaar te voldoen.”

De projectontwikkelaars denken het gebouw over een vijftal maanden af te breken. De bouwwerken sluiten er meteen op aan. © Joren De Weerdt

Een van de zonen van stichter Medard Vermeulen woonde in de woning tot aan zijn overlijden in 2020. © Joren De Weerdt

www.immosent.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners