De restauratiewerken aan het kasteel beginnen in 2023. Er komt een erfgoedlogies voor grotere groepen. © Stichting Kempens Landschap

Vlaanderen tast in de buidel voor Hof Ter Laken: “1,63 miljoen euro voor aanpak van kasteel en remise”

Booischot -

Stichting Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg ontvangen meer dan 1,63 miljoen euro subsidies om het kasteel en de remise van Hof Ter Laken in Booischot te restaureren en er een nieuwe bestemming aan te geven. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) gaf er woensdag definitief groen licht voor. Dat betekent dat de zoektocht naar een aannemer kan beginnen en dat de werkzaamheden in de eerste helft van volgend jaar kunnen beginnen.

Kristof Van Rompaey

“Het gaat hard voor kasteeldomein Hof Ter Laken in Booischot”, zegt Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Vorig jaar begon Stichting Kempens Landschap al met de renovatie van het dak van het kasteel. Dit najaar schoot dan weer de restauratie van de serre en de volière uit de startblokken en werden de eerste bomen voor de natuuroase aangeplant. Ook de historische moestuin en boomgaard van het kasteeldomein worden stap voor stap aangeplant.”

Stichting Kempens Landschap en het lokaal bestuur van Heist-op-den-Berg krijgen nu ook definitief groen licht voor de restauratie en herbestemming van het kasteel en de remise op het domein. Het agentschap Onroerend Erfgoed voorziet in 813.453 euro financiële steun voor het kasteel en 823.036 euro voor de remise.

Doordachte renovatie

In het kasteel komt een erfgoedlogies voor grotere groepen. De remise wordt omgevormd tot een horecazaak met ruimte voor feesten, vergaderingen en gastenkamers. “Dat maakt de beleving van het kasteeldomein compleet”, zegt burgemeester Jan Moons (N-VA). “Na een wandeling langs de Nete of op het kasteeldomein kun je hier verder tot rust komen met een hapje of een drankje. Het Heistse erfgoed komt door deze invulling echt tot leven en kan een heel nieuwe dynamiek in bruisend Booischot op gang brengen.”

De lijst van werkzaamheden is wel lang. “Zo moet er voor het kasteel een nieuwe funderingsplaat komen en moeten we de vloerstructuren verstevigen”, zegt gedeputeerde en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap Jan De Haes (N-VA). “Ook in de remise moeten stabiliteitswerken gebeuren. Geen halfslachtige ingrepen dus, maar een doorgedreven en weldoordachte renovatie. Alleen op die manier kunnen we het kasteel en de remise een duurzame toekomst geven.”

Deense interesse

Stichting Kempens Landschap wil in de eerste helft van 2023 met de restauratiewerken beginnen. “We zouden graag de logies en de horecazaak in de loop van 2025 in gebruik nemen”, zegt Philippe De Backer, directeur van Stichting Kempens Landschap. “Dat is een ambitieuze timing, maar de plannen die we met de site hebben zijn dat ook.”

LEES OOK. Lego-maquette van Hof Ter Laken is klaar: “Er kropen 60.000 blokjes en 900 werkuren in”

Nog opmerkelijk: de maquette die Lego Masters Björn Ramant en Corneel Clarys uit Lego bouwden van het kasteel trok intussen de aandacht van Legoland in Denemarken. Daar zijn ze geïnteresseerd om een replica van de maquette van Hof Ter Laken een plekje te geven in het pretpark. Het origineel krijgt een definitieve stek op het kasteeldomein.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners