De politie zag hoe de beklaagde en een afnemer naar een steegje vlak bij het Dijlepad stapten om daar drugs te verhandelen. ©  Dirk Vertommen

Rechter streng voor man die sok met ketamine in onderbroek steekt: “Stop met je druggebruik en ga werk zoeken”

Mechelen -

Een 23-jarige man uit Mechelen wordt een jaar opgevolgd door een speciale kamer van de correctionele rechtbank omdat hij verslaafd is aan drugs. De man liep al eens vier jaar voorwaardelijke celstraf op, maar toch krijgt hij van de rechtbank nu een unieke kans. “Ik wil wel dat je stopt met je druggebruik en dat je werk gaat zoeken”, zei de rechter streng.

Theo Derkinderen

Een anonieme politieploeg merkte eind februari een drugsdeal op in het centrum van de stad. “Aan supermarkt Match zagen ze een man die zijn gezicht wat bedekt had en druk in de weer was met zijn gsm. De man stapte naar een andere man, die gehurkt zat. Dat was J.L.”, zei de openbare aanklager. “De twee stapten weg naar een steegje vlak bij het Dijlepad en vertrokken weer. Er werd tot een controle overgegaan en J.L. gaf toe dat hij in zijn onderbroek een sok met ketamine had zitten. De man die mee naar het steegje was gegaan, verklaarde dan weer dat hij al negen tot twaalf keer drugs had aangeschaft bij J.L.”

In de studio van de Mechelaar troffen de speurders meer dan 1.400 euro cash geld aan, een hoeveelheid ketamine, cannabis en 115 xtc-pillen. Tijdens zijn ondervraging zei J.L. dat hij al vijf weken aan het dealen was.

Moeilijke probatie

De beklaagde had in het verleden al vier jaar gevangenisstraf met probatie-uitstel gekregen. “De probatie verliep heel moeilijk. Ook al mocht hij geen drugs meer gebruiken, hij deed het toch. En meer nog, hij verkocht ook drugs”, zei de aanklager. “Ik kan niet anders dan streng zijn en vraag twintig maanden effectieve celstraf en een boete van 8.000 euro.”

Advocaat Joey Wuyts ontkende de feiten namens zijn cliënt niet. “Wat wel belangrijk is, is dat mijn cliënt alleen kleinschalig dealde om zijn eigen verslaving te kunnen betalen. Nog belangrijker is dat hij vandaag zeer goed beseft dat hij hulp nodig heeft om van de drugs te blijven en dat hij zich moet herpakken. Daarom vragen wij een traject voor de drugsopvolgingskamer.”

J.L. zelf gaf toe dat hij tot op vandaag nog af en toe gebruikt. De rechter ondervroeg de man grondig en stemde uiteindelijk in met een traject voor de drugsopvolgingskamer. “Maar laat ons meteen duidelijke afspraken maken: je stopt met je druggebruik en je gaat op zoek naar werk. Het kan niet dat iemand van 23 jaar geen werk vindt. Overal zoeken ze arbeidskrachten.”

De beklaagde knikte overtuigend van ja. Vanaf februari moet hij zich maandelijks in de rechtbank aanbieden voor een drugstest. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen