ANTWERPEN LIVE. Opbouwwerkers zorgen dat Marokkaanse viering niet escaleert: “Het feest kan zaterdag nóg groter worden”

De Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen vierde dinsdagavond feest na de verbazingwekkende kwalificatie voor de kwartfinales op het WK. Maar in tegenstelling tot na de wedstrijd tegen België liep het deze keer nauwelijks uit de hand. Dat was voor een groot deel te danken aan opbouwwerkers, vrijwilligers en bezorgde ouders. “Mochten we zaterdag opnieuw winnen tegen Portugal, twijfel ik er niet aan dat het feest nóg groter zal zijn”, zegt Ali El Moussaoui van opbouworganisatie SAAMO Antwerpen in Antwerpen Live.

De Turnhoutsebaan in Borgerhout liep dinsdagavond weer vol met euforische voetbalfans na de stuntzege van Marokko, maar deze keer leidde dat niet tot vernielingen en confrontaties met de politie zoals dat wel het geval was na de zege van Marokko tegen de Rode Duivels. Dat was mee te danken aan de inzet van Ali El Moussaoui en anderen.

LEES OOK. IN BEELD. Marokkaans feestgedruis trekt door Antwerpen na overwinning tegen Spanje op WK voetbal

“We waren voorbereid na de twee vorige wedstrijden van Marokko”, zegt hij. “Op plekken waar het het drukst werd hebben we een soort van barrière of menselijke ketting opgezet. Zo konden we voorkomen dat er een confrontatie met de politie zou ontstaan en dat we de baan konden vrijhouden zodat wagens konden passeren.”

“Wij waren daar met een veertigtal vrijwilligers, waarvan een groot deel van SAAMO, maar ook bezorgde vaders en moeders sloten zich aan.”

LEES OOK. Mensenketting op het Kiel en Turnhoutsebaan om feestvierders in het oog te houden

Op het Kiel moest de politie helaas wel even het waterkanon inzetten, maar El Moussaoui relativeert. “Het gebeurde helemaal aan het einde, toen veel feestvierders al naar huis waren. Er werd een drietal keer gesproeid naar een groep jongeren, maar na 5 à 10 minuten keerde de rust weer.”

LEES OOK. Waterkanon ingezet op het Kiel na zege Marokko, twintig bestuurlijke arrestaties

Komende zaterdag speelt Marokko zijn kwartfinale tegen Portugal. “Het wordt sowieso een boeiende wedstrijd. We hopen alleszins dat het ook dan niet uit de hand zal lopen en wij zullen er alles aan doen om dat te voorkomen. Mocht Marokko winnen, twijfel ik er niet aan dat het feest nog groter zal zijn.”

LEES OOK. Uitbundig feest na overwinning Marokko eindigt in Brussel met waterkanon en traangas

 joro

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV