Op enkele uitzonderingen na is er geen vuurwerk in onze regio tijdens oudejaarsavond. © rr

Bijna vuurwerkloze jaarwisseling in Mechelse regio

regio -

Wie op oudejaarsavond vuurwerk wil zien in de ruime regio rond Mechelen komt bedrogen uit. Geen enkele gemeente organiseert zelf vuurwerk tijdens de overgang van oud naar nieuw. Enkele gemeenten laten wel toe dat inwoners zelf vuurwerk afsteken om de jaarwisseling te vieren.

Ward Bosmans

Algemeen verbod

Vuurwerk is helemaal uit den boze in Bornem, Puurs-Sint-Amands, Willebroek, Putte, Sint-Katelijne-Waver, Duffel en Berlaar.

“In Bornem geldt een algemeen vuurwerkverbod”, zegt burgemeester Greet De bruyn (CD&V). “Als burgemeester kan ik eventueel een uitzondering toestaan na advies van brandweer en politie, maar er is voorlopig nog geen aanvraag binnen.”

Ook in Puurs-Sint-Amands is vuurwerk ten strengste verboden. “We raden ook alle inwoners en verenigingen af om zelf met vuurwerk te experimenteren. Dat kan gevaarlijk zijn voor zowel mens als dier. Het is trouwens verboden om zonder toelating vuurwerk af te steken”, zegt persverantwoordelijke Lore Stassen.

“In Willebroek is er alleen vuurwerk tijdens de jaarmarkt in oktober. Op oudejaarsavond is er geen vuurwerk en ook voor inwoners is het verboden zonder toelating”, zegt Waraporn Seenuan van de dienst evenementen.

De gemeente Putte volgt het verbod dat al meerdere jaren geldt in de gemeenten van de politiezone Bodukap. “Er kwamen ook nog geen aanvragen voor vuurwerk binnen”, zegt schepen van Evenementen Nick Vercammen (Lijst Burgemeester).

Ook Bonheiden behoort tot de politiezone Bodukap en dus wordt er geen vuurwerk georganiseerd. “Dat is ook voor de inwoners verboden tenzij er nadrukkelijk toestemming wordt gegeven”, zegt burgemeester Lode Van Looy (BR30). “We kregen voorlopig ook geen aanvragen van derden.”

Risico’s

De Duffelse burgemeester Sofie Joos (N-VA) is even duidelijk. “Particulier vuurwerk is in onze gemeente niet toegelaten.”

Sint-Katelijne-Waver verbiedt vuurwerk al jaren. “Omwille van de risico’s, het brandgevaar en de impact op dieren”, zegt burgemeester Kristof Sels (N-VA). “Vroeger kregen de voormalige lichtstoet en de jaarmarkt in Onze-Lieve-Vrouw-Waver een uitzondering, maar nu worden geen vergunningen meer gegeven. De politie voert ook controles uit. Het is niet makkelijk om overtreders te vatten, maar jaarlijks worden wel mensen beboet.”

Ook Berlaar voert een algemeen vuurwerkverbod in. “Vuurwerk afschieten houdt steeds de nodige risico’s in, zeker wanneer het niet door professionelen wordt uitgevoerd”, verduidelijkt schepen van Dierenwelzijn Willy Beullens (CD&V). “Elk jaar vernemen we tijdens de jaarwisseling verhalen over schade aan eigendom of ongelukken. Jaarlijks sterven zelfs heel wat dieren aan de gevolgen van het vuurwerk. Daarom is het voor inwoners niet langer toegestaan om in Berlaar vuurwerk af te steken.”

Vuurwerk beperkt mogelijk

In Heist-op-den-Berg, Mechelen, Nijlen en Lier kan vuurwerk op oudejaarsavond nog wel onder een aantal strenge voorwaarden.

Vuurwerk is in Heist-op-den-Berg in principe altijd verboden, maar een burgemeestersbesluit staat een uitzondering toe op Nieuwjaarsdag vanaf middernacht tot 00.30u. “Het vuurwerk moet uit respect voor de dieren dit jaar wel geluidsarm zijn, net zoals ook wij geluidsarm vuurwerk afsteken tijdens onze nieuwsjaarsreceptie”, zegt burgemeester Jan Moons (N-VA).

In Mechelen geldt een verbod op het gebruik van vuurwerk, tenzij de burgemeester expliciet toelating geeft. “Er is wel een uitzondering voor oudejaarsavond”, klinkt het op het kabinet van burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “Van 31 december om 23.30u tot 1 januari om 1u is het toegelaten om zelf vuurwerk af te steken. Er wordt wel een perimeter ingesteld rond de Dierenbescherming waar een algemeen verbod geldt.”

In Mechelen is het van 31 december om 23.30u tot 1 januari om 1u toegelaten om zelf vuurwerk af te steken. ©  Stijn Van de Sande

Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) van Nijlen herinnert eraan dat in het GAS-reglement staat dat in de gemeente gedurende het hele jaar een vuurwerkverbod geldt, behalve een uurtje rond de jaarwisseling. “Dan mag er tussen 24u en 1u ’ s nachts vuurwerk afgeschoten worden. De druk is wel zeer groot om ook dan het verbod te laten gelden, voor het dierenwelzijn en ook om ongevallen te voorkomen. Tot hiertoe is er nog geen definitieve beslissing gevallen.”

Ook in de stad Lier is, net als de vorige jaren, alleen vuurwerk toegelaten van oud naar nieuw tussen middernacht en 1u. “We volgen daarmee het advies van onze politie, omdat de effectieve handhaving van een totaalverbod onmogelijk is. Dat zien we ook bij gemeenten waar ze wel een verbod invoerden. Zolang de nationale regering de verkoop van knalvuurwerk niet verbiedt, is het zinloos voor ons politiekorps om tijdens de drukste nacht van het jaar over het hele grondgebied achter vuurpijlen aan te hollen”, stelt burgemeester Rik Verwaest (N-VA). (gdb, wabo, cvr, kvro, svds, evb, givl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners