© ATV

KMSKA trekt 200.000 bezoekers en wint Apollo Award

Antwerpen -

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen ontving 75 dagen na de opening al de 200.000ste bezoeker. Dat is veel beter dan de beste prognoses. Het museum viel ook internationaal in de prijzen. In Londen kreeg het de Apollo Award voor beste museumopening van 2022.

Frank Heirman

Voorzitter Luk Lemmens en algemeen directeur Carmen Willems ontvingen woensdagmorgen de 200.000ste bezoeker in het KMSKA. De uitverkorenen bleken Iris Van de Wiele en Filip Dierinck uit Lokeren, die samen met een bevriend echtpaar het vernieuwde museum kwamen bekijken. “Voor de sluiting waren we er al geweest, maar nu wilden we de veranderingen zien”, zegt Filip Dierinck, die graag naar Antwerpen komt voor musea.

Met 200.000 bezoekers sinds de heropening op 24 september scoort het vernieuwde museum bijzonder goed. “Veel beter dan de verwachting”, duidt voorzitter Luk Lemmens. “We hadden gerekend tegen het jaareinde aan 150.000 bezoekers te zitten. Met een voorspoedige kerstvakantie kunnen we misschien op 250.000 tickets afklokken.”

Goede herfstvakantie

Vooral de weekends en de herfstvakantie waren voltreffers. Het museum haalde dan meermaals de maximumcapaciteit van 4.000 bezoekers. Tijdens de werkdagen lag het gemiddelde rond 1.700 bezoekers, met daarin veel leerlingen. Jongeren en twintigers kiezen dan weer graag voor de late openingsuren op donderdag met extra evenementen.

Algemeen directeur Carmen Willems: “De mond-tot-mondreclame voor het museum en het enthousiasme van onze bezoekers is momenteel onze allergrootste troef. En bezoekers hebben altijd gelijk. We zullen volgend jaar uitpakken met een gevarieerde programmatie waarmee we een breed publiek kunnen blijven aanspreken.”

Internationaal

Het Britse kunstmagazine Apollo reikte op 6 december zijn jaarlijkse prijzen uit in Londen. De Apollo Awards gaan terug tot 1992 en belonen belangrijke prestaties in de kunst- en museumwereld. Het KMSKA won in de categorie ‘opening van het jaar’ en klopte genomineerden als de Bibliothèque Nationale de France - Richelieu en Musée de Cluny in Parijs, de Courtauld Gallery in Londen, de National Gallery of Umbria in Perugia en het National Museum in Oslo.

Momenteel organiseert het KMSKA in het auditorium van veilingzaal Bernaerts een internationaal congres rond musea van de toekomst. Toonaangevende musea in de wereld delen hun ervaringen met digitale media en hybride vormen van exposeren.

www.kmska.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV