© ATV

Duizelingwekkend TikTok-filmpje toont hoe waaghals tot top van Antwerpse kathedraal klautert: “Speciaal naar Antwerpen afgereisd voor deze toren”

Antwerpen -

In een filmpje op TikTok is te zien hoe een man tot aan de top van de Antwerpse kathedraal klimt. “Een simpele klim, maar in slechte weersomstandigheden”, blikt de Franse waaghals terug. De politie benadrukt ondertussen dat de man in meerdere opzichten in de fout ging, maar het filmpje maken en online zetten is op zich niet strafbaar.

jtp, nelo

C’est magnifique, putain”, zegt de klimmer uit Bordeaux wanneer hij de top van 123 meter hoog bereikt. Het filmpje verscheen dinsdagavond op TikTok en dateert van een week geleden, zo bevestigt de klimmer aan onze redactie. Op de beelden is te zien hoe hij in de regen met blote handen de ladder aan de kathedraal beklimt. “Een simpele klim, maar in slechte weersomstandigheden”, vertelt hij.

Op zijn TikTok-account is te zien hoe de klimmer in drie jaar al meerdere historische gebouwen over heel Europa heeft bedwongen, waaronder het justitiepaleis in Lyon en de kathedraal van Straatsburg (142 meter). Nu kan hij ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen op zijn palmares zetten. “Ik was speciaal naar Antwerpen afgereisd met de trein. Deze kathedraal is toch de hoogste in België”, zegt de urban climber.

“Helaas was het weer rampzalig, dus. Het was 3 graden en er stond een stevige wind. Het grootste probleem was dan nog de regen. Vooral de laatste meters waren enorm glad.”

Uitstel?

Of de Fransman gedacht had om zijn klim uit te stellen naar een andere dag? “Zeker, ik had ook niet goed geslapen de nacht ervoor. Als het té gevaarlijk was geweest, had ik het niet gedaan. Trouwens, begin hier vooral niet aan zonder ervaring.”

(Lees verder onder de video.)

@toni.ghd 📍Cathédrale d’Anvers, plus haute cathédrale de Belgique, et plus haute cathédrale du Benelux. Une grimpe simple (une échelle) avec des conditions météos assez désagréables. #urbex #grimpe #escalade #grimpeurbaine #urbanclimb #parkour #foryou #belgique #belgium #benelux #anvers #cathedrale #cathedral #church ♬ His Morning Promenade - Charlie Chaplin

Inklimming

Dat het filmpje over de klim nu op TikTok verschijnt, is in principe niet strafbaar. “Maar om aan zijn klim te beginnen heeft de man mogelijk wel een overtreding begaan”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Vermoedelijk is hij over een stelling geklommen om aan die ladder te geraken. We spreken dan over inklimming of huisvredebreuk.”

Daarnaast staat in de politiecodex dat de openbare ruimte gebruikt moet worden voor wat ze bedoeld is. Bruyns: “De kathedraal is niet bedoeld om op te klimmen.” De TikTokker zou ook een GAS-boete riskeren als hij door zijn klim schade heeft aangebracht aan de kathedraal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen