Redactieploeg  Polderheem. © evdw

Polderheem werpt licht op koekjesfabrikant De Beukelaer

Beren drecht, Zandvliet, Lillo -

De Koninklijke Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder bracht zopas zijn laatste nummer van 2022 uit. Polderheem heeft het daarin onder meer over het rekenkundig werk van de Berendrechtse schoenmaker-schoolmeester Joannes F. Schouvorst.

Hugo Vermeiren zet zijn reeks artikels over de Tweede Wereldoorlog in de Polder verder met de felle strijd die in Wilmarsdonk geleverd werd tussen Belgische verzetslui en de Duitse bezetters. Wim D’hooge vond in de archieven een overeenkomst uit 1667 tussen de Sint-Michielsabdij en Zandvliet inzake het beheer van de poldergronden.  

De gemeentegrenzen werden ongeveer 200 jaar geleden bij wet vastgelegd. Ludo Van den Maegdenbergh maakte er een studie over en brengt een aflevering over het vastleggen van de gemeentegrenzen van Berendrecht. Danny Aarts verdiepte zich in de naamgeving van straten en gaat van start met de Eduard De Beukelaerlaan in Hoevenen, genoemd naar de gekende koekjesfabrikant. Verder publiceert hij een vervolg aan de reeks van oude school- en klasfoto’s waarbij velen wel iemand zullen herkennen.

Philippe Beaujean achterhaalde dat de zoon van de Stabroekse schout Peter Proost, die zelf ook schout geworden was, publiek over de schreef liep. En Alfons Van Den Wyngaert toont aan hoe de Ekerse pastoor Goetschalckx tijdens WO I nauwgezet de gebeurtenissen in zijn pastoraal gebied aan het bisdom rapporteerde.

Een jaarabonnement kost 3 euro. Info: Frans Yzermans,03 664 30 98 (na 19 u)

(evdw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners