De kerststal van de buren © rr

Waar moeten buren van Boerenkrijgplein met hun kerststal heen?

Merksem -

Een traditie van meer dan dertig jaar op het Merksemse Boerenkrijgplein dreigt verloren te gaan. De buren zetten elk jaar zelf een kerststal op het plein en na de kerstperiode wordt die gestald in de garage van de ambtswoning van de pastorie. Omdat die woning verkocht wordt, zijn de buren binnenkort hun opslagplaats kwijt.

Rebecca Van Remoortere

Wie Boerenkrijgplein zegt in Merksem, zegt ook een beetje buurtkerstfeest. 33 jaar geleden timmerden een paar ondertussen overleden buren een grote kerststal in elkaar. Die wordt sindsdien elk jaar op het plein gezet en feestelijk geopend met een buurtfeest. Iedereen komt er samen om het eindejaar te vieren en een tas soep te eten.

“Alleen tijdens corona mochten we niet samenkomen. Vorig jaar hebben we dan maar de kerststal in elkaar gezet en er linten rond gespannen waar buren tekeningen en wenskaarten aan konden hangen zodat we elkaar toch nog een mooi eindejaar konden wensen”, vertelt buurvrouw Sofie Perceval.

Na de festiviteiten wordt de stal altijd terug uit elkaar gehaald en opgeslagen in de garage van de pastorie. “Dat is de pastorie van de Sint-Franciscuskerk op de Bredabaan. Maar die kerk wordt nu ontwijd en de pastorie wordt verkocht. Toen we de kerststal onlangs wilde ophalen, hoorden we dat de stal dus niet meer terug kan naar de opslagplaats.”

Dus moeten de buren op zoek naar een plan b. “Onze buurt is er eentje met rijhuizen en kleine tuinen die geen aparte toegang hebben. Niemand van de buren heeft plaats om de stal zelf bij te houden. Als we geen opslagplaats vinden, zijn we bang dat onze traditie hier stopt. We kunnen ook geen geld geven om een opslagruimte te huren. We zijn dus dringend op zoek naar de gouden tip.”

Ondertussen liet de kerkgemeenschap weten dat de stal toch nog tot juni in de garage kan blijven staan, maar tegen dan moet er echt een andere oplossing zijn. “Anders zit er niets anders op dan de stal naar het containerpark brengen. Dat zou na 33 jaar verschikkelijk jammer zijn.” (rvre)

Het buurtfeest rond de kerststal © rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners