© Bert De Deken

Grote Euromillions-pot valt in Olmense krantenwinkel: 165 deelnemers winnen elk bijna 900.000 euro

Balen -

“Belg heeft 142 miljoen gewonnen.” Goed nieuws an sich, maar het is nog veel beter. Het zijn immers 165 Belgen, die samen speelden en wonnen: de 165 klanten van dagbladhandel De Pershoek, in het kleine Olmen.

Gunter Willekens

De uitbaters van de dagbladhandel weten met hun vreugde geen blijf. Ze begonnen in 1994 met de winkel aan de Veldstraat. Een kleine goudmijn was het van in het begin, met tal van klanten die er even halt hielden om kranten, koffietje en een croissantje op te pikken.

LEES OOK. Belg wint 142 miljoen met EuroMillions

Maar nu stootten ze dus op de grote ader. Een vertegenwoordiger van de Nationale Loterij was hen woensdag al komen vergezellen. Dinsdag hadden ze vol ongeloof de trekking van EuroMillions gevolgd, en gezien hoe het ene na het andere juiste cijfer getrokken werd: 12, 20, 25, 26 en 27 - en de twee sterren - 8 en 12. Precies de cijfers waarmee de winkel en zijn klanten al jaren op EuroMillions spelen.

Grootste winst ooit

De combinatie was goed voor de derde grootste winst ooit: welgeteld 142.897.164 euro. Die kan dus worden verdeeld over de 165 Balenaren en Olmenaren, die meespeelden in De Pershoek. 142.897.164 euro gedeeld door 165 is 866.043 euro.

Het is de derde grootste winst ooit in ons land, met EuroMillions. In 2016 kon een straatveger uit Brussel 168 miljoen op z’n rekening bijschrijven, in 2017 won een andere Belg 153 miljoen.

Feestvierders

Het nieuws ging woensdagochtend als een lopend vuurtje rond door het dorp, en bracht prompt de hele gemeente in een extatische overwinningsroes. Inclusief burgemeester Johan Leysen. “Je krijgt wat je verdient, zeggen we in Balen. Het is de mensen van Olmen dan ook van harte gegund”, lacht Leysen.

“Olmen is een heel hechte gemeenschap, en de gemiddelde Olmenaar een warme, hartelijke mens die weet wat feestvieren is. Getuige daarvan de alom gekende manier waarop ze er allemaal samen het jaarlijkse carnaval vieren.”

“Kortom, dit is heerlijk nieuws. Het is ook prachtig dat zo’n grote som, dankzij het samen spelen, over meerdere mensen worden verdeeld. In tijden van corona, van oorlog in Oekraïne en van crisis, is dit een lichtpunt. Maar dit is ook zeer goed nieuws voor de hele gemeente en ver daarbuiten. Want die mensen gaan hun geld besteden. Er gaan heel veel mensen kunnen meegenieten. Ze zullen wel eens goed gaan eten of drinken. Allez, dat zou ik toch doen.”

Winnend geluid

EuroMillions bestaat sinds 2004 en is een samenwerking van negen Europese loterijen, die zo hogere winstbedragen willen uitkeren dan mogelijk is via de ­nationale trekkingen. Sindsdien hebben al tientallen Belgen de jackpot gewonnen, meldt de Nationale Loterij.

Als de winnaar met zijn of haar biljet naar de winkel gaat, en dat ingeeft, komt er een winnend geluid, en verschijnen er sterretjes op het scherm, plus het telefoonnummer van de cel winnaarsbegeleiding van de Nationale Loterij. Dan wordt een afspraak gemaakt, nog steeds zonder dat het precieze gewonnen bedrag bekend­gemaakt wordt. De uitbater van de krantenwinkel zélf weet dit ook niet.

De Nationale Loterij raadt winnaars aan om anoniem te blijven. “Mensen beseffen ook wel dat hen iets speciaals overkomen is, en dat ze daar heel bewust mee moeten omgaan”, luidt het bij de Nationale Loterij. “Wij vragen hen ook om vooral rustig te blijven. Voor zover dat mogelijk is, natuurlijk.”

Ben jij één van de winnaars?

Ben jij één van de 165 gelukkigen die via de krantenwinkel in Olmen bijna 900.000 euro heeft gewonnen en zou je hierover (desgewenst anoniem) willen getuigen in onze krant? Vermeld dan via onderstaand invulformulier jouw contactgegevens zodat we je kunnen opbellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen