De nieuwe verkeerslichten in de Pierstraat, even voorbij het einde van de expresweg, zijn deze week geplaatst. © jef wijckmans

Expresweg blijft discussiepunt in gemeenteraad: “Het dossier ligt nu op tafel van minister Lydia Peeters”

Aartselaar, Reet -

De Aartselaarse oppositiepartij Samen NAP stelt zich vragen bij het uitblijven van de doortrekking van de N171 expresweg. Nu het milieueffectenrapport (MER) eindelijk is afgerond, interpelleerde fractieleider Kris Wils het schepencollege naar het verdere verloop van dit dossier.

Jef Wijckmans

Onlangs gaf het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) toelichting over het afgeronde MER van de N171 expresweg. Daaruit blijkt dat het niet de bedoeling is om deze autobaan als hoofdweg tussen de A12 en de E19 uit te tekenen. Daarvoor dienen volgens het rapport de Antwerpse en de Brusselse Ring.

“De doortrekking van de expresweg is belangrijk om het sluipverkeer uit onze naburige woonwijken houden”, zegt Wils. “Vooral de Pierstraat op de grens van Aartselaar en Reet gaat al decennia gebukt onder een zware verkeersdruk. We willen dan ook graag weten hoe ver het staat met de verdere planning en wanneer de start van die werken uiteindelijk is gepland.”

De aanhoudende file in de Pierstraat richting Aartselaar. © jw

Mobiliteitsschepen Bart Lambrecht (N-VA) antwoordde dat het dossier nu op de tafel van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) ligt. “Het is nu aan haar om een voorkeursscenario te kiezen. Zowel de gemeente Rumst als wij mochten enige tijd geleden ons advies geven. We kozen allebei voor het doorstromingsscenario zonder een op- en afrit op de A12 ter hoogte van de rotonde.”

Volgens de schepen zou de uiteindelijke beslissing nog dit jaar moeten vallen. “Daarna kan voor het geprefereerde scenario een omgevingsvergunningsaanvraag gestart worden. Aansluitend kan dan de Vlaamse overheid een aannemer aanstellen.”

Verkeerslichten

Ondertussen zijn arbeiders gestart met het plaatsen van verkeerslichten in de Pierstraat vlak bij het (voorlopige) einde van de expresweg in Reet. Het Rumstse schepencollege had hierop aangedrongen om de verkeersdoorstroming op dat kruispunt te bevorderen.

“De constante verkeersstroom tussen A12 en E19 maakt dat links afslaan in de richting van Reet vooral tijdens de spitsuren quasi onmogelijk is”, zegt de Rumstse schepen van Mobiliteit Geert Antonio (N-VA). “Dat kan eerdaags dus wel als die lichten in de Pierstraat op rood springen en de kruisende verkeersstroom even een halt wordt toegeroepen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners