Het parkje nabij de Postweg met Diane Verbist-Vandewijngaerden. © RR

CD&V stelt voor om bestaand parkje aan Bergstraat te vernoemen naar wijlen ereburgemeester Diane Verbist: “Eerbetoon voor haar inzet”

Heist-op-den-Berg -

Drie vrouwelijke leden van de CD&V-fractie hebben dinsdag op de gemeenteraad voorgesteld om het parkje in de Bergstraat te vernoemen naar wijlen ereburgemeester Diane Verbist-Vandewijngaerden. Zowel uit meerderheid als oppositie kwamen positieve reacties, al blijken er ook nog andere mogelijke locaties om naar haar te vernoemen.

Bert Provoost

Het gaat om het parkje in de Bergstraat, ingesloten tussen de Bergstraat, de Noordstraat en de Postweg. “Het parkje heeft nog geen naam en we stellen voor om het te benoemen als het Diane Vandewijngaerden-park. Dat doen we als eerbetoon voor haar inzet voor de gemeente in het algemeen en voor de Bergstraat als kloppend hart van Heist-op-den-Berg in het bijzonder. We stellen de vraag of de gemeenteraad ermee kan instemmen dit voorstel ter advies voor te leggen aan de cultuurraad. Zo kunnen we deze sterke vrouw blijven gedenken”, zegt raadslid Bernadette De Cat (CD&V).

Wijlen burgemeester Diane Verbist-Vandewijngaerden. © Dirk Vertommen

De keuze valt op dat parkje omdat de voormalige burgemeester volgens CD&V heel erg haar best heeft gedaan om de grond aan te kopen en er vervolgens een parkje op te realiseren. “Zonder haar inzet en inspanningen voor dit parkj was deze hoek van de Bergstraat zeker dichtgebouwd”, zegt raadslid Ilse Heremans (CD&V). “De stempel van mevrouw Verbist op de Bergstraat is overduidelijk. Ze heeft ruimte gecreëerd voor handel en wandel. Hierdoor werd en is het er nog steeds aangenaam vertoeven”, vult Ann Van den Meutter (CD&V) aan.

Positieve reacties

Jan Moons (N-VA) reageerde dat er eerder al beslist is om meer in te zetten op vrouwennamen bij nieuwe straatnamen. “We staan er dus zeker mee achter om dit voorstel aan de cultuurraad voor te leggen, het voorstel is ons genegen. Ook de toekomstige nieuwe straten in de Aldi-site zijn een mogelijkheid om haar naam aan te geven.”

Oppositieraadslid Marcel Van Hoof (ETA+) steunde de vraag om iets naar de voormalige burgemeester te vernoemen helemaal. “Ze is er spijtig genoeg niet meer. Ze heeft heel veel voor cultuur gedaan in onze gemeente. Haar naam mag van mij zelfs nog op een groter iets dan dat parkje.” Raadslid Tim Teurfs (N-VA) stelde dan weer voor om het nieuwe administratief centrum dat voorbereid wordt naar haar te vernoemen.

Dat er de komende jaren iets naar ‘Madame Verbist’ genoemd wordt lijkt dus vast te staan. Of het het parkje wordt, moet nog blijken.

Het parkje aan de Postweg. © RR

Wie was Diane Verbist-Vandewijngaerden?

 

Diane Verbist-Vandewijngaerden werd burgemeester van Heist-op-den-Berg in maart 1983 en bleef dat gedurende 24 jaar tot en met december 2005. Ze had veel aandacht voor cultuur. Zo werden de bibliotheek en het cultuurcentrum onder haar impuls opgericht. Ook het bewaren van het gemeentelijk historisch erfgoed was voor haar een stokpaardje. Zo zorgde ze voor de restauratie van het Hof Van Riemen, de Kaasstrooimolen en verschillende Heistse kerken. Ze was ook de drijvende kracht achter de brug over de spoorweg en het realiseren van de omleidingsweg om het centrum om zo het doorgaand verkeer uit de Bergstraat te halen. Ze overleed in 2019. 

 

LEES OOK. Inwoners nemen afscheid van ‘glimlachende burgemeester’ Diane Verbist: “Grote dame heeft ons verlaten”

LEES OOK. Afscheid van Diane Verbist-Vandewijngaerden (89): de burgemeester die cultuur naar de gemeente bracht

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen