Waterkanon ingezet op het Kiel na zege Marokko, twintig bestuurlijke arrestaties

Antwerpen -

Na het volksfeest voor de historische WK-kwalificatie van Marokko heeft de politie toch zo’n twintig bestuurlijke arrestaties moeten uitvoeren. Vooral op het Kiel sloeg de sfeer om, daar werd het waterkanon ingezet. Eerder op de dag had de politie twee minderjarigen opgepakt die opriepen tot rellen en plunderingen op de Meir.

jtp, alya, sare

De Antwerpse politie omschrijft de sfeer na de wedstrijd als overwegend uitbundig maar positief. “De samenwerking met de politie, onder meer met de bemiddelingsteams, de medewerkers van Jes, Kras en buurtvaders - die met velen aanwezig waren - is als heel positief ervaren”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

Zo’n twee uur na het laatste fluitsignaal sloeg de sfeer toch om op het Kiel. Het waterkanon kwam ter plaatse en werd rond 21 uur ook ingezet, ondanks goede pogingen van buurtvaders en jeugdwerkers om een mensenketting te vormen. Ook zij werden natgespoten en moesten het naar eigen zeggen ontgelden, wat toch voor het nodige onbegrip zorgde.

“Enkelen wilden zich uitleven op het politiekantoor aan de Sint-Bernardsesteenweg. Er zijn ook projectielen gegooid naar het kantoor en onze mensen, en dus was een terugdrijving noodzakelijk”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

Twintigtal bestuurlijke arrestaties

Een twintigtal personen werden bestuurlijk gearresteerd, twee personen zijn gerechtelijk opgepakt. “Na contact met het parket zijn ze opnieuw vrijgelaten, ze worden op een later tijdstip verhoord”, aldus Bruyns nog. “Aan de Turnhoutsebaan hebben we een jongeman gearresteerd die een vuilnisbak in brand probeerde te steken. Er was ook iemand met een stroomstootwapen op zak.”

Er waren ook nog enkele kleinere relletjes, waarbij bijvoorbeeld het terras van café De Ton op de hoek van de Abdijstraat en de Pierenbergstraat sneuvelde. Enkelingen staken vuurwerk horizontaal af. Aan de Ommeganckstraat hield de politie de grote groep feestvierders die de stad wilden ingaan tegen.

Oproep tot vernielingen niet gevolgd

Gisterenmiddag had de Antwerpse politie al twee minderjarigen opgepakt. Ze hadden via sociale media een verontrustende bericht geplaatst in aanloop naar de wedstrijd. Zo werd er opgeroepen dat elke buurt op het Kiel, in Borgerhout en in Deurne dinsdagavond naar de Meir moest afzakken om alles leeg te halen.

“Als we allemaal samen komen, kunnen de flikken niks meer doen”, stond er onder meer te lezen. Er was ook sprake van het aanvallen van politieagenten. De twee minderjarigen uit Borgerhout en Schoten werden na een doorgedreven onderzoek geïdentificeerd. “Ze zullen zich moeten verantwoorden bij de jeugdrechter”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

De Antwerpse winkeliers legden klacht neer tegen onbekenden. “We tillen erg zwaar aan dat soort berichten. Oproepen tot rellen is meer dan een brug te ver”, aldus voorzitter Nico Volckeryck van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) in Antwerpen. “Verschillende winkels sloten hun winkel uit voorzorg al om 16u. Die oproep heeft sowieso voor economische schade gezorgd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners