Marokkaanse fans vieren uitbundig feest na zege tegen Spanje: “Als we zo doorgaan, worden we wereldkampioen”

Antwerpen -

Het kostte bloed, zweet en heel wat tranen, maar dinsdagavond zorgde het Marokkaanse voetbalelftal voor een zoveelste sensatie op het wereldkampioenschap in Qatar. Na 120 bloedstollende minuten toonden de Leeuwen van de Atlas zich het meest lucide in de strafschoppenreeks. Honderden Marokkaanse fans trokken de stad in en bouwden een feestje op hun geheel eigen manier: luide gezangen, knallend vuurwerk en met heel veel liefde voor elkaar en het vaderland.

Wie omstreeks half zeven door de Turnhoutsebaan wandelde, kon haast een speld horen vallen. Zowel op straat als in de talrijke woningen en handelszaken zat vrijwel iedereen 120 minuten lang aan het scherm gekluisterd. De Leeuwen van de Atlas waren de hele wedstrijd de evenknie van La Roja. Een zenuwslopende penaltyreeks zou beslissen wie er voortbekert. In café Majestic durfde de opgedaagde menigte nauwelijks te kijken. Maar wanneer grote ster Achraf Hakimi het lot van de Spanjaarden bezegelt, barst het derde volksfeest in korte tijd uit.

LEES OOK. IN BEELD. Marokkaans feestgedruis trekt door Antwerpen na overwinning tegen Spanje op WK voetbal

Luttele seconden later spurtten tientallen extatische Marokkaanse fans in alle richtingen de Turnhoutsebaan op. De eerste vuurpijlen volgden al snel, net als het klassieke getoeter van voorbijrijdende wagens en scooters. Dat werkte aanstekelijk, want in slechts tien minuten tijd stond het gedeelte tussen de Helmstraat en de Kerkstraat bomvol. In het rood getooide fans knoopten vlaggen rond de nek, kropen in elkaars nek en zongen alsof hun leven ervan afhing.

Het befaamde Marokkaanse supporterslied weerklonk minutenlang. “Dit is machtig”, glundert de jonge Aymen, die met zijn gezin vanop het voetpad toekeek hoe fanatiekelingen de ene vuurpijl na de andere afstaken. “Toen Hakimi de netten deed trillen, wist ik niet wat ik zag. Ongelofelijk dat we dit flikken. Als we zo doorgaan, worden we misschien wel wereldkampioen.”

Aymen is trots op zijn ploeg. © Laurens Van Aert

Ook de jonge tieners Hamza en Redouan konden hun ogen niet geloven. “Dit had niemand verwacht. We schreven al geschiedenis door tegen alle verwachtingen in onze groep te winnen, en nu doen we dit. Na vandaag zitten onze Leeuwen ongetwijfeld vol zelfvertrouwen. Als zich dat op het veld uit, zijn we tot grote dingen in staat.”

Mensenketting van SAAMO

Een klein uur na de wedstrijd hadden honderden supporters hun weg naar de Turnhoutsebaan gevonden. Tientallen vrijwilligers en leden van buurtwerkorganisatie SAAMO vormden een mensenketting om de feestelijkheden letterlijk en figuurlijk in goede banen te leiden. “We willen dat het feest zonder incidenten verloopt. We vormen een lijn om ervoor te zorgen dat de feestgangers binnen een bepaald gebied blijven, weg van de ordediensten en elke vorm van escalatie”, aldus vrijwilliger Aziz.

LEES OOK. Mensenketting op het Kiel en Turnhoutsebaan om feestvierders in het oog te houden

“Het feest zal nog wel even doorgaan, maar op een fatsoenlijke manier. Niemand wil problemen, daar kan je vanop aan. We willen gewoon feestvieren en aantonen dat Marokkaanse supporters een fijne groep mensen zijn.” SAAMO hield de touwtjes strak in handen, en deed dat goed. De fans gaven zonder morren gehoor aan de instructies.

Brahim: “Het is heel druk, maar voorlopig houdt iedereen zich in zekere mate gedeisd. We hopen dat het zo blijft en dat een paar enkelingen het weer niet naar de vaantjes helpen. Met dat gedrag hebben we het grondig gehad. Luidruchtig feestvieren en op een uitbundige manier plezier maken met respect voor elkaar en de buurt, daar gaat het om.”

Brahim. © Laurens Van Aert

Loqmane en een vriendin. © Laurens Van Aert

Loqmane en Tasnim sluiten zich daarbij aan. “Het feest verloopt fantastisch. We houden elkaar in bedwang als het potje even dreigt over te koken, en dat is positief. Als we telkens op deze manier feestvieren, is dat een zegen voor de stad. Turken, Irakezen, Belgen… iedereen wordt bij het feest betrokken. Dat is ronduit prachtig.”

De Antwerpse Marokkanen mengen zich in het feestgedruis, en of ze gelijk hebben. Terwijl vuurwerk de hemel kleurt, dansen, springen en zingen de supporters zichzelf de feestnacht in. Ongetwijfeld eentje van korte duur. “Hoe sneller het morgen is hoe beter. Dan zijn we alweer een dagje dichter bij de finale.” De fans van de Leeuwen van de Atlas zijn nog lang niet uitgebruld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners