Kandidaat 3 heeft gewonnen. ©  Walter Saenen

Kei-Jong wint Wablieft-prijs voor duidelijke taal: “Gewoon zeggen wat je bedoelt, dat vinden wij heel belangrijk”

Deurne -

De Deurnse vzw Kei-Jong mocht dinsdagavond de Wablieft-prijs in ontvangst nemen, een prijs voor duidelijke taal. Kei-Jong zet zich al 45 jaar in voor kwetsbare jongeren en maakt brochures met heldere info over vaak complexe thema’s zoals relaties, racisme en mentaal welzijn. En dat wist de jury van Wablieft te overtuigen.

Wablieft, het Centrum voor Duidelijke Taal, reikt elk jaar de Wablieft-prijs uit, dit jaar al voor de 25ste keer. Het is een prijs voor duidelijke taal: mensen of organisaties die hun doelpubliek op een heel toegankelijke en heldere manier benaderen.

En laat dat nu net iets zijn dat de Deurnse vzw Kei-Jong hoog in het vaandel draagt. De organisatie werkt al 45 jaar met kwetsbare jongeren en jongvolwassenen tussen 16 en 31 jaar. Ze maakt onder meer brochures over belangrijke, doch complexe thema’s zoals stemmen, relaties, racisme en mentaal welzijn. Die brochures vielen in de smaak bij de jury die bestond uit enkele bekende koppen zoals Stef Wauters, Wouter Deprez en Danny Verstraeten.

“Onze cursussen en brochures gaan over allerlei thema’s uit het leven van de jongeren”, vertelt coördinator Elien Martens van Kei-Jong. “Wij willen hen sterker maken, zodat ze zelfstandiger in het leven kunnen staan.”

“Gewoon zeggen wat je bedoelt. Dat vinden wij heel belangrijk”, vult medewerkster Luna aan. “Daarom gebruiken we duidelijke en eenvoudige taal en beelden. Soms kan je moeilijke woorden helaas niet vermijden, bijvoorbeeld als het gaat over geld. Die moeilijke woorden leggen we dan zo helder mogelijk uit.”

Net niet

Kei-Jong haalde het van twee andere organisaties die bijzonder werk leveren. Zo was ook Silver Surfers genomineerd, de rubriek uit het tv-programma Iedereen Beroemd op Eén. Daarin leerde Linde Merckpoel senioren veel over de digitale wereld.

De andere kanshebber was Wegwijs. Dat is een spel gemaakt door wijkgezondheidscentra uit Gent. Het leert om de diensten voor zorg en welzijn van de stad beter te leren kennen. (jas)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners