Directeur Seydi Tekin bij de cheque van de winnaar.  © Nattida-Jayne Kanyachalao

Van 5 euro inzet naar 500.000 euro winst: Antwerpenaar gokt uitslag zestien WK-matchen juist en wint recordbedrag

Berchem -

Van vijf euro inzet naar een recordwinst 500.000 euro. Dat waanzinnige bedrag mag een 57-jarige gokker van het Betcenter in Berchem bijschrijven op zijn bankrekening. Hij had ingezet op de uitslag negentien WK-wedstrijden en gokte er liefst zestien juist. “Sinds de start van het WK zijn er 25.000 extra online spelers”, zegt de Kansspelcommissie. Die waarschuwt om niet meer dan 5% van je inkomen te besteden aan gokken.

Rebecca Van Remoortere

De kerstman kwam vroeg dit jaar in Berchem. Bij het Betcenter in de Statiestraat had hij een cheque van 500.000 euro bij voor een Antwerpenaar die er verrassend goed had ingezet op net geen twintig WK-matchen. Vijf euro werd zo in één klap 500.000 euro, goed om van de ene op de andere dag halve miljonair te worden.

De winnaar wil anoniem blijven. “Je weet nooit wie je aantrekt door met dat bedrag in de krant te staan. Ik weet zelf nog niet echt wat ik ermee ga doen. En als ik het wel wist, zou ik dat ook privé houden. Dat lijkt me het slimste. Ik ga in ieder geval wel blijven werken ”

De man is regelmatig terug te vinden in het Betcenter. “Ik kom hier vaker in het weekend langs, maar ik probeer nooit met te veel geld te spelen. Ik heb nu maar vijf euro ingezet en heb gewoon op willekeurige winnaars gegokt. Ik ben wel een grote voetbalfan dus ik wilde zeker meespelen met het WK. In eigen land supporter ik al jaar voor Antwerp.”

Seydi Tekin, directeur van het Betcenter zakte speciaal af naar Berchem om de man te feliciteren. “Hier vallen regelmatiger grote bedragen, maar nooit eerder was de prijs voor één persoon na zo’n lage inzet zo hoog. Het is niet voor te stellen, wie zou er nu zijn geld zetten op winst voor Japan tegen Duitsland of op winst voor Tunesië tegen Frankrijk. Dan moet je echt geluk hebben. Ik hoop vooral dat onze klant verstandig omspringt met zijn kleine fortuin.”

De kerstman had veel bekijks met zijn grote cheque in het Betcenter want het was er druk. “Het WK voetbal zorgt voor meer drukte hier, dat zie je altijd met grote toernooien. Al merken wij ook dit jaar dat het WK niet zo hard leeft dan anders, zeker nu de Belgen eruit zijn.”

25.000 extra online gokkers

Ook bij de Kansspelcommissie weten ze dat dit een gegeerde periode is voor gokkers. “Sinds de start van het WK zijn er 25.000 bijkomende online spelers. Een groot voetbalkampioenschap zorgt altijd voor een toename van het aantal gokkers. Gelukkig stellen we vast dat na afloop van zo’n toernooi, en zelfs al na de uitschakeling van de Rode Duivels, het aantal gokkers snel weer terugkeert naar het niveau van voor het toernooi. Het is dus traditioneel een tijdelijk fenomeen”, zegt Marjolein De Paepe.

Wie een gokje wil wagen, moet volgens De Paepe altijd in het achterhoofd houden dat je het spel niet kunt controleren of er beter in kunt worden. “Toeval heeft steeds de bovenhand in het resultaat van een weddenschap, en het hebben van controle is een gevaarlijke illusie. Zo kan het zeer goed gebeuren dat je schoonmoeder die in haar hele leven nog nooit een voetbalmatch heeft gezien het bij het rechte eind heeft bij een weddenschap, en jij die een doorwinterde voetbalfan bent, er helemaal niks van bakt.”

Daarom hanteert de Kansspelcommissie een duidelijke regel. “Om te vermijden dat men een problematische speler zou worden en omdat spelen plezant moet blijven, wordt aanbevolen om niet meer dan 5% van het inkomen te besteden. Als je 2.000 euro netto verdient, betekent dat dus dat u niet meer dan 100 euro per maand, of 25 euro per week zou mogen opladen. Voor het WK dat ongeveer een maand duurt, komt dat neer op maximaal 100 euro.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners